8 maj 2012

Färjekontroll avslöjar bidragsfuskare!

Försäkringskassan har gjort en räd vid färjeläget i Helsingborg. Detta berättar DN i dag.

Av de som kontrollerades när de klev av efter turandet över sundet visade sig 28 personer få ersättning från FK. 22 av dem för att de är sjukskrivna.

Bland diagnoserna noterar vi diskbråck, epilepsi, MS, benfraktur(!!!) och några till som får mig att tycka att Försäkringskassan gör helt rätt!

Ibland ligger det nära till hands att förlora hoppet om mänskligheten.

Att inte kunna utföra ett arbete, what-so-ever, men att kunna åka på dagsutflykter till Danmark är väl så nära bedrägligt beteende man kan komma?

Huvudsyftet med kontrollen i Helsingborgs hamn, tillsammans med polis och tull, var att stävja organiserad brottslighet kring alkoholförsäljning.

Resultatet visar dock att det uppenbarligen fortsatt finns ”vanliga” medborgare som är förstörda av årtionden av bidragssamhället Sverige.

Keep up the good work FK och gå och kamma er bluffmakare!

10 kommentarer:

  1. Jag förstår inte varför detta skulle vara bedrägligt? Skulle man inte kunna åka färja till Danmark om man har diskbråck eller epilepsi. Det förstår i alla fall inte jag.

    Jag tycker det är upprörande att Försäkringskassan slösar bort våra skattemedel på sådana här kontroller, som bidrar ytterligare till att hetsa sjukskrivna människor, och i många fall riskerar att orsaka ytterligare fall av utbrändhet, depression och självmord.

    Hälsningar Jocke

    SvaraRadera
  2. Men om man är sjukskriven är det ju så att man överhuvudtaget inte kan utföra några som helst arbetsuppgifter. Att tura över Öresund är nog så påfrestande som att utföra enklare arbetsuppgifter eller?

    SvaraRadera
  3. Nej Jens, att vara sjukskriven betyder inte nödvändigtvis att man ligger och dräglar i en säng som en grönsak. Man kan ha ett liv, man kan göra saker, utan att för den sakens skull klara av att arbeta med de jobb som finns tillgängliga på marknaden och som kräver att man finns på en viss plats en viss tid och utför vissa uppgifter med folk omkring sig.
    Sjukdomar, diagnoser och problem är komplexa och kan innebära att man klarar av vissa saker medan andra är omöjliga.
    Går du också hem till den som är hemma pga tex feber och säger "aha, här ligger du och tittar på tv, då kunde du lika gärna vara på jobbet!"?

    SvaraRadera
  4. @ Dean: Nej, har man feber och halvligger i soffan gör man inte fel. Däremot är det tveksamt om man har en benfraktur, kan åka på kryssning men ändå inte klara av att arbeta!

    SvaraRadera
  5. Tänk en gång till om benfraktur

    När jag bröt benet och hoppade på kryckor åkte jag bl a på Finlandskryss Godkänt av försäkringskassan och uppmuntrad av min läkare - ju mer jag rörde mig ju bättre. Har man kommit upp i åren är sängläge livsfarligt eftersom det kan leda till proppar. Jag är busschaufför och med ett gipsat ben kan man inte köra buss. Min arbetsgivare har inga "enklare arbetsuppgifter" och ville inte ha mig på arbetsplatsen så länge jag gick gipsad.

    Men det är klart om du tror att "arbete" är detsamma som att sitta och vända papper på ett kontor då förstår jag att du reagerar men du ska nog vara glad att vi är många som har helt andra arbeten.

    Med det inte sagt att det inte finns fuskare utan bara att diagnoserna inte säger att det är fusk.

    Hälsningar Christian
    Eftersom jag inte har något av det man kan "Kommentera som", meddelar jag här att jag finns på Christian@epost.ventelo.se

    SvaraRadera
  6. För det första verkar du inte läst hela artikeln, FK representaten DN talat med: "Det behöver inte bli några konsekvenser för de aktuella personerna, men det kan också leda till en diskussion om vederbörande ska ha ersättning över huvud taget, beroende på vad man är sjukskriven för, säger Peter Fausö, chef för Försäkringskassans kontroll- och återkravsverksamhet i Skåne, till DN.se."

    För det andra så håller jag med dean ovan, bara för man är sjukskriven eller får aktivitetsstöd så måste man inte ligga i en säng och dregla. Om du läst artikeln innan du plockade fram högaffeln så hade du noterat "Någon eller några var sjukskrivna för depression, övervikt och ADHD, andra för diskbråck, fibromyalgi (muskel- och vävnadssmärta), ischias, MS, psykiska problem, fraktur i benet, lätt utvecklingsstörning, personlighetsstörning, halsdiskbråck, artros, epilepsi och sömnproblem."

    För en person med t ex depression så är din lösning att sitta hemma ensam troligtvis direkt skadlig! Personen med benfraktur kanske arbetar som lastbilsförare, dvs inte möjligt att jobba, men att komma ut och göra något istället för att sitta hemma och dregla kan i många fall förkorta konvalescenstiden.

    Intoleranta och oinsatta åsikter som de du vädrar i din blogg tjänar ingen. De bidrar bara till det stigma som förknippas med att inte vara "fullt frisk". Det är synd att många tror att man antingen är 100% frisk och skuttar till arbetet varje dag i 55 år, eller så ligger man hemma i soffan och är så sjuk att man inte kan röra sig. Inga mellanting.

    Trist att du inte har en mer nyanserad värld.

    /100%

    SvaraRadera
  7. Jens, det handlar om att kunna skaffa sig en dräglig tillvaro. En liten dagsutflykt kan höja livsstandarden för någon som är kroniskt sjuk. Det kan inte vara rimligt att man som sjukskriven ska hållas fången i sin bostad. Förstår du inte det?

    SvaraRadera
  8. Anton Högberg9 maj 2012 kl. 10:27

    Tappa hoppet om mänskligheten kan man ju lugnt säga. Vad är det för sjuk människosyn att hävda att sjuka människor inte är tillräckligt sjuka om de inte sitter hemma och ugglar? Det viktiga är ju att dessa människor blir friska. Att skrämma sjuka till att stanna hemma och inte göra nånting gör väl knappast någon frisk? De behöver ut och röra på sig och uppleva saker för att komma vidare.

    Om de nu lyckades haffa nån som var helt frisk, så är det en sak. Men med tanke på hur bra FK har varit på att uppfatta sjukdom tidigare, så tvivlar jag Rejält på att de kan fastställa arbetsförmåga hos någon vid ett färjeläge. Då får man vara bra ytlig om man tror att en person kan arbeta bara för att den kan gå av en färja.

    Det borde vara obligatoriska resor för sjuka människor så de får komma ut i samhället och uppleva saker och träffa människor och friskna till.

    Har man hypotetiskt sett jobbat och betalat in till sjukförsäkringen i 20 år med nånting som kräver att man använder benen och sen bryter ett ben, då ska man väl få vara sjukskriven eller? Och åka med en kompis till danmark, även om man tagit av gipset och precis börjat kunna gå igen. Ska man inte få göra det utan att bli anklagad för bidragsfusk? Sätt en sådan person hemma i sin lägenhet och skräm honom till att sitta hemma och inte göra nåt som någon skulle kunna uppfatta som arbete, så kommer den personen att gå in i depression också. Men depression syns ju inte heller när man går av en färja, så det blir avslag på den också kanske?

    FK kanske skulle använda detta som måttstock till huruvida man kan jobba: Gå av en färja. Kan du det så kan du fanimej jobba, skit samma om du betalat in pengar till sjukförsäkringen så att du kan få vila upp dig om du blir sjuk. Du kan aldrig bli sjuk nog!

    SvaraRadera
  9. En aspekt av det som hände i Helsingborg är att FK var där, tillsammans med polis och tull, när dessa gjorde en insats mot alkohollangning. FK lär därmed ha kollat personer med stora mängder alkohol eftersom FK knappast gjorde helt egna kontroller i hamnen.
    Någon välbehövlig "vila" eller "rekreation" är därför svårt att se att de sjukskrivna ägnade sig åt. Snarare en lukrativ sidoverksamhet till bidragsinhämtandet bekostat av alla oss skattebetalare. Jag vidhåller att FK har många s k sjukskrivningar att ifrågasätta om folk stånkar hem alkohol i stora mängder och detta ska kallas rekreation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Att inte kunna utföra ett arbete, what-so-ever, men att kunna åka på dagsutflykter till Danmark är väl så nära bedrägligt beteende man kan komma?" Detta skriver du, det är det folk reagerar emot, även jag. Sedan blandar DN ihop begreppen sjukpenning och sjukersättning, det är en stor skillnad mellan dessa former om man ser till sjukdomens utveckling och prognos.
      Det gäller att hålla koll på begreppen och inte köpa alltsom skrivs om man skall kunna skriva några åsikter eller tyckande. Sedan har FK olika grader i sjukskrivningsgrad alt sjukersättningsgrad , 100, 50 och 25% ,när skall det då vara tillåtet med en dagsutflykt?Aldrig???? Den här frågan är mycket mer komplicerad än att bli bitter och förlora hoppet på hela mänskligheten. Slutligen är det naturligtvis inte ok att dra hem alkohol i stora mängder och utnyttja systemet. Men det är inte min poäng. En trogen skattebetalare!

      Radera