2 februari 2012

Iskalla Sverige behöver kärnkraften!

Sverige hålls i ett iskallt grepp när detta skrivs.

Anna-Karin Hatt, Energiminister, kallar Vattenfalls ledning till räfst- och rättarting!

Hon vill ha en förklaring till kärnkraftsfiaskot som innebär att anläggningarna bara nyttjas till 55 % av sin kapacitet.

Ja, det är vi många som undrar.

De senaste dagarna har elpriset dubblats (eller närmar det sig tripplats?).

Ett par reservkraftverk, drivna med olja, har startats upp. Fossilt bränsle med utsläpp som följd. Klimatuppvärmningen står som iskorn i backen.

Är det inte märkligt tyst från alla kärnkraftsmotståndare just nu?
Under en varm sommarmånad kanske det är lättare att lobba för något som faller på sin egen orimlighet. Åtminstone under överskådlig framtid. 
Hur Sverige skulle kunna hållas igång medelst ”nya energikällor” får vi inte veta från miljötomtar och andra som hetsar för ett kärnkraftsfritt Sverige.
Sverige har många energitörstiga industrier. Dessa behövs om vi ska kunna fortsätta att vara framgångsrika i den ekonomiskt turbulenta världen.
Kom igen nu Vattenfall! Fixa reaktorerna och värm upp oss på det enda vettiga alternativet som står till buds för oss frusna vikingar!

5 kommentarer:

 1. Nej, det är inte tyst från oss kärnkraftsmotståndare. Det hela visar med önskvärd tydlighet att det avvecklingsbeslut som en gång fattats inte har följts. Elindustrin har inte velat göra oss mindre beroende av kärnkraften utan har istället bara väntat på att beslutet skulle ändras. Man har satsat mer pengar på att modernisera (och bygga ut) kärnkraften istället för att satsa på alternativen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen skyldighet för elindustrin att satsa på olönsamma och otillräckliga energikällor. Man investerar så mycket som man kan räkna hem på kort sikt eftersom avveckling varit huvudspåret i politiken och håller igång så gott det går. Kärnkraftssavvecklarna tror att andra energikällor uppstår automatiskt om kärnkraften läggs ner. Det enda som händer är att kärnkraftselen försvinner och sedan får ni leva på de vindmöllor som byggts, åtminstone så länge som deras vingar inte är nedisade.

   Radera
 2. Jahaja, och alternativen som kan sörja för rikets energiförsörjning är????
  Ja, jag lyssnar......

  SvaraRadera
 3. Frusen skåning3 februari 2012 11:25

  Bygg Barsebäck 3 och låt Barsebäck 3 leverera fjärrvärme till Malmö och Lund, kanske även till Köpenhamn...

  SvaraRadera
 4. Miljöfrågan
  Nu när det blivit riktigt kallt stiger priset på energi p.g.a att våra kärnkraftverk dels har stängts dels har begränsad kapacitet. Vi ska
  ju dessutom precis som Tyskland avveckla kärnkraften på sikt. Enl.Wikipedia fanns det år 2011 439 kärnreaktorer i världen och 66 nya var under byggnad. Eftersom varken solceller eller vindkraftverk ger tillnärmelsevis den energi som behövs för att hålla igång industrin, belysning och uppvärmning av bostäder i köldperioder måste man elda med fossila bränslen. Vad är då bäst för miljön?
  Den straffbeskattning som läggs på bensin och diesel i Sverige och västra Europa förekommer kanske inte någon annanstans i världen. Under resor i Asien och nu senast i Egypten märktes ingen återhållsamhet i bilåkande eller som i Saigon mopedåkande. I 9-miljonersstaden Saigon finns flera miljoner mopeder, dyra fina från Japan och mindre fina billigare från Kina. Gatorna är fullkomligt blokerade, framför varje rödljus är det som en start i Vasaloppet och de som inte får rum på gatan åker på trottoaren. Det är nutid men varefter utvecklingen går framåt och de flitiga ständigt arbetande vietnameserna får bättre ekonomi så vill de köpa sig en bil. Hur blir det då med miljön? Det som kommer att hända i Vietnam har redan hänt i Kina! I Hurghada en stad på 140.000 inv. och ett ganska stort, men minskande, antal turister finns det 1000 taxibilar.
  Dessa bilar står inte parkerade i väntan på kunder, nej de åker ständigt runt, tutar och saktar in när man promenerar för att höra om man behöver skjuts. Lokalbefolkningen och en del turister åker alltid Jallajalla när man ska någonstans. Om varje svensk cyklade eller gick till jobbet eller sina aktiviteter skulle det göra någon skillnad på klimatet? Denna glesbefolkade plätt i norra Europa kan omöjligt stoppa den globala uppvärmning som sägs bero på bilåkande.
  Och våra stackars kor! Nej sänk skatten på drivmedel och el så att hela Sverige kan leva. Folk skulle ha råd att bo där de vill och även industrier kunde etablera sig i glesbygd. Tänk när skolor, affärer och mackar skulle öppna igen. Vilken utopi!

  SvaraRadera