24 februari 2012

Tveksamt med schlager i Baku!

Uppmärksamheten inför Eurovision Song Contest i Baku, Azerbajdzjan, i maj börjar nu alltmer göra sig påmind.

I dag går armeniska artister ut och kräver att deras eget land skall bojkotta schlagern p g a Azerbajdzjans ”massaker på armenier”. Detta berättar SvD.

Själv är jag lite ambivalent.

Å ena sidan tror jag inte att den azerbajdzjanska regimen har en susning om vilken uppmärksamhet landet kommer att få om 3 månader. Horder av journalister kommer att invadera landet och, förhoppningsvis, kritiskt granska även annat än glamourenschlagerscenen.

Å andra sidan är knappast Azerbajdzjan demokratins högborg. Med tveksamma val, en politisk situation som är minst sagt instabil och tvångsförflyttningar av folk för bygget av en ny arena så känns det inte helt okej att ett av världens största tv-event skall gå av stapeln i landets huvudstad.

När t o m vårt eget utrikesdepartement på sin hemsida fortsatt avråder till resor till delar av landet och bl a anger att landet är ett transitland för drogsmuggling så blir det liksom inte direkt bättre!

Jag hoppas att nöjesjournalisterna som reser till Baku orkar med att också ifrågasätta annat än kläderna på de som får 3 minuter i strålkastarskenet!

1 kommentar:

  1. Men samma UD arrangerar ju tillsammans med Exportrådet också officiella affärsresor till Azerbajdzjan för svenska företag. Kan vi sälja vapen och andra varor till Azerbajdzjan så kan vi givetvis också delta i ett kommersiellt schlager-EM

    http://www.dn.se/ekonomi/ud-arrangerar-affarsresa-till-korrupt-regim

    SvaraRadera