6 februari 2012

Unga ratar a-kassan! Galet!

Media rapporterar i dag att inte ens 3 av 10 under 25 år är med i a-kassan.

Visst, reglerna är minsta sagt svårtydda och månadsavgiften svider i plånboken för en person som just träder in i vuxenlivet och ska skapa sig en framtid.

Det ursäktar dock inte valet att avstå från a-kassan!

Lika lite som det är klokt att avstå att börja pensionsspara. Om det så bara handlar om ”korvören” per månad.

Själv närmar jag mig, med stormsteg, halvsekelpassagen, har en, som jag tror, trygg anställning men det hindrar mig inte att pröjsa in a-kasseavgiften en gång i månaden.

En försvårande omständighet är fortsatt, påstår jag, kopplingen mellan a-kassa och fack.

Fackföreningsrörelsen kan knappast bjuda på incitament för att bli medlem och många yngre drar öronen åt sig när pamparna försöker kalla!

Självklart skulle vi ha en obligatorisk, och fackföreningsbefriad, a-kassa i riket!

Trots att jag annars är för allsköns fria val i livet så inser jag att a-kasseavgifterna knappast lär bli lägre för oss som är lyckliga nog att ha ett arbete.

Även om det kan kännas tungt att fatta, det som kan bli, livsavgörande beslut redan i början av ett potentiellt yrkesliv så måste det bli ”coolt” att vara med i en a-kassa!

5 kommentarer:

 1. jag har varit med i a-kassa sedan jag slutade gymnasiet och ångrar inget. För nu när jag precis blivit arbetslös behöver jag inte gå tomhänt. Tummen upp för a-kassan. MVH Liz

  SvaraRadera
 2. Jag hade inte råd att betala avgiften, då skickade a-kassan kronofogden efter mig.

  Skillnaden mellan a-kassan och ett kriminellt mc gäng, är att betalnings anmärkning är betalnings anmärkning, och trasiga knäskålar är trasiga knäskålar.

  SvaraRadera
 3. Jag har resonerat mig fram till att inte betala A-kassa någongång då mina anställningar aldrig har varit längre än 3 månader (välkommen till ungdomens arbetstrygghet)och man måste betala i 12 månader innan man får ut något efter man fått kicken. Därefter har jag många gånger fått förlängt eller gått utan jobb en tid. Jag har inte kunnat flytta hemifrån osv pågrund av att jag aldrig har kunnat planerat längre fram än 3 månader. Men jag ska vara glad för att jag har jobb, hade ju bara varit grannt med lite bättre förutsättningar där man inte blir behandlad som en sommarvikarie!

  SvaraRadera
 4. Du har alldeles missat att de som inte har en fast/stadig anställning (som du, och jag) har väldigt liten chans att kunna få ut någon ersättning från a-kassan när de blir arbetslösa? Jag var själv med i a-kassan när jag pluggade, sommarjobbade alla sommarlov (i princip hela somrarna). Fick inte ut någon a-kassa när jag råkade bli klar just när konjunkturen kraschat pga att jag hade finansierat sista månaden av mina studier med egna pengar och enligt a-kassans sätt att se det inte hade studerat på heltid (hade studerat på cirka 95% om man ser till antal poäng).
  Jag förstår att unga som inser att de ändå inte kommer att få ut någon ersättning väljer att inte vara med i a-kassan. Tyder inte det på att de faktiskt INTE är "sossifierade" som du så fint kallar de "idioter" som tror att man faktiskt även jobbar ihop till en pension när man arbetar hela livet?
  Med vänliga hälsningar från en övertygad feminist och humanist.

  SvaraRadera
 5. @senaste Anonym: Å du har helt missat att jag förordar en obligatorisk (och fackbefriad!!!) A-kassa. När det gäller pensionen skriver jag att alla bör fixa ett eget pensionssparande i stället för att luta sig tillbaka och förvänta sig statlig hjälp när pengarna inte räcker till på ålderns höst!

  SvaraRadera