2 augusti 2020

UD motsägelsefulla om reserestriktioner och smitta


”Vi baserar inte vår avrådan på hur smittspridningen ser ut i ett land utan hur det påverkar rörelsefriheten.”

Uttalandet som gjordes till DN av Utrikesdepartementet tidigare i veckan tycker jag hade krävt ett par följdfrågor av den journalist som fick sig detta till livs.

UD bortser från hur stor smittspridningen är i ett visst land och låter det fulla ansvaret ligga på varje enskild medborgare, något som visat sig vara att begära för mycket. När 60 000 svenskar turistar i Visby, när Ölands stränder överbefolkas, när krogarna i våra städer är tätt packade så borde ministeriet ha förstått att svenskar inte är mogna att fullt ut ta något ansvar i en rådande pandemi.

Den 30 juni togs reseavrådan till Schweiz bort men återinfördes igen den 15 juli efter att de infört tvingande karantänsregler riktade mot svenska resenärer. 30 juli lyfts avrådan bort på nytt och UD bekräftar:
”I Schweiz och Tjeckien fanns karantänsregler som nu har tagits bort” och därmed tillåts vi resa dit.

Nu blir det riktigt förvirrat tänker jag!

Det är nu alltså hur ett land behandlar svenska medborgare som är avgörande för om UD utfärdar reserestriktioner.

Oaktat om landet är drabbat av oroligheter, naturkatastrofer eller pandemier eller på annat sätt skulle vara riskabelt att resa till så står det svenska medborgare fritt att göra det så länge det berörda landet inte bannlyser svenskar. På annat sätt går det inte att tolka UD:s uttalanden.

Med detta sagt så inser jag att den andra vågen av Covid-19 inte torde vara alltför långt borta. I takt med att reserestriktionerna tas bort så har ju bokningarna av resor ökat markant. 
Det handlar ju då plötsligt inte längre om att det bara är svenskar som kan ta med sig smitta hem utan också det faktum att utländska turister från områden med smitthärdar nu välkomnas att besöka oss.

I tider då många svenskar tycks bortse från rekommendationer i allmänhet hade det varit behjärtansvärt om UD varit tydligare i sina uttalanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar