27 juli 2020

Obligatoriska munskydd kan bli ekonomisk katastrof för många svenskar


I takt med att alltfler länder i världen kräver att de som vistas där använder munskydd så beslöt jag mig för att göra en koll över läget vid några av Sveriges apotekskedjor. Det jag fann var att ett påtvingat obligatorium om munskyddsanvändning kan bli spiken i kistan för många svenskars ekonomi.

Så kallade engångsmunskydd, som inte skyddar mot luftburen smitta men som kan ge visst skydd mot droppsmitta, som Covid-19 påstås härledas till, ska bytas minst var tredje timme om användaren är ute i den alltmer skrämmande verkligheten.

Just nu är kostnaden för engångsmunskydd hos några av våra apotekskedjor:

Apotek Hjärtat: 18,90/st

Apoteket: 18,90/st

Apoteksgruppen: Finns ej i sortimentet enligt hemsidan

Kronans apotek: Slutsålt

Så – om vi låter oss tänka en yrkesarbetare som, av olika anledningar ej tillåts arbeta hemifrån utan tvingas vistas på arbetsplatser, i kollektivtrafiken, i livsmedelsbutiker osv, låt oss säga minst nio timmar om dagen, då det behövs minst tre engångsskydd, så blir kostnaden per dag minst 3 x 18,90 = 56,70.

Säg att vederbörande låter bli att vistas ute de två dagar i veckan som han/hon förhoppningsvis är ledig så blir veckokostnaden ändå 56,70 x 5 = 283,50 – något som blir mer än en väl så dryg tusenlapp i månaden.

Under en begränsad tid kanske många svenskar kan prioritera om i sin ekonomi men som det verkar just nu i världen så står vi inför en kraftig andra våg av Covid-19, som lär bli svår att spå någon slutpunkt för.

Det är inte bara stater som riskerar att nå ruinens brant så länge människor beter sig som att faran är över.

Många svenskar torde gå emot en ekonomisk katastrof även om de inte är permitterade från sina jobb på grund av det ondsinta viruset.

En helt annan fråga är om de, till viss del fungerande engångsmunskydden, kommer att räcka till när det verkligen kniper?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar