18 juli 2020

Att turista är just nu ingen rättighet!


Den senaste tiden har media varit fullständigt nerlusad av artiklar där resenärer upprört konstaterar att det är trångt ombord på tåg, bussar och flygplan.

Inte vid något tillfälle, vad jag har sett, har journalisten frågat de som upprörs: ”Varför reser du i dag? Är det en absolut nödvändig resa enligt ditt sätt att se på saken eller är det din arbetsgivare som kräver att du reser?”

I dag skriver kvällstidningarna att man räknar med att det just nu är ca 60 000 turister som befinner sig på Gotland! Varför då undrar jag?

Hade jag varit en gotlänning som noga följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer de senaste månaderna så hade jag varit förtvivlad i dag.

Sedan exakt när är det en mänsklig rättighet att resa under en pågående pandemi?

Att många medmänniskor nu tröttnat rejält på den ganska torftiga tillvaro som rekommenderats under flera månader förklarar knappast de nu överfulla kollektivfärdmedlen eller vallfärdandet till Visby.

Det kan bara förklaras med ohyggligt dåligt omdöme av alla de som inte kan tolerera en svensk sommar som inte är som den brukar.

Belgisk media rapporterar en smittökning på 46 % bara under den senaste veckan. Till VRT, ett av Belgiens public service-företag, säger virologen Marc Van Ranst: ”Vi vet att folk inte respekterar de rekommendationer som gäller.” Han fortsätter: ”Om alla anstränger sig så kan den andra vågen stoppas innan den vinner större mark.” Han konstaterar därmed att det som sker i Belgien i dag är starten på den fruktade andra vågen.

Samtidigt invaderar turister Visby, åker med fullpackade tåg, flyg och bussar och har mage att beklaga trängseln utan att själva ställa sig frågan: ”Är denna min resa verkligen livsnödvändig?”

Kanske är det precis just i detta nu som det avgörs vilken slags höst vi har att frukta? 

Kanske är det just nu som den vårdpersonal som ej beviljades ledigt under sommaren får se sin utlovade höstledighet försvinna?

Skrämmande är ordet för dagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar