23 juli 2020

Dystra siffror om covid-19 - svenskar fortsätter softa


Pandemin fortsätter att rasa runt om i världen. På en hel del platser, som tidigare varit hårt drabbade, blommar nu nya utbrott ut.

Så sent som för en vecka sedan släppte vår regering flera länder fria från reserestriktioner, däribland Kroatien.

I går beslutade nederländska myndigheter att alla turistande medborgare som befinner sig i Kroatien omedelbart kallas hem efter oroande siffror om smittspridningen i Kroatien.

En svensk får just nu resa till Kroatien men för en nederländare är det stopp! Någon mer än jag som blir förvirrad?

I Spanien har antalet smittade ökat tre gånger jämfört med för 14 dagar sedan.

I dag beslutade Spanien om nedstängning av staden Totana, i provinsen Murcia. Ingen tillåts att varken resa ut från eller in till staden som inte ligger långt ifrån turistorterna utmed Costa Blanca.

I Belgien registrerades i måndags 370 nysmittade och siffran är den högsta för en dag under två månader. 
Den belgiska storstaden Antwerpens borgmästare har beslutat om nya hårda åtgärder som ska börja gälla under kommande helg. Max 10 personer får då vistas på samma plats och hotell, barer och krogar som åsidosätter de skarpare reglerna kommer att stängas omedelbart. Munskydd blir också obligatoriskt för alla.

Allt runtomkring oss är alltså inte så fridfullt så att det kan förklara svenskars fortsatta turistortsstimmande, trängselresande i kollektivtrafiken eller flockhandlande i livsmedelsbutikerna.

Det där med reserestriktioner kanske vore lämpligt att lyfta till EU-nivå i stället för att som nu låta varje land själva avgöra vart resesugna kan bege sig. Vilka regler gäller t ex i dag för en svensk som bor i Nederländerna och vill åka på Kroatien-semester?

Varför vill folk överhuvudtaget resa?

I dag rapporterades nio nya dödsfall i Sverige. Totalt har nu 5676 svenskar avlidit efter att ha drabbats av covid-19. Folkhälsomyndigheten verkar vara tillfreds med detta – något som jag finner helt obegripligt.

I takt med att svenska folket till stora delar helt tycks ha slappnat av i sitt förhållningssätt till pandemin så lär risken för ökad smittspridning vara mycket stor. Snart kanske vi ser liknande siffror som de Belgien och Spanien redovisar. Borde vi inte tänka till redan nu och borde inte regeringen och Folkhälsomyndigheten sätta ned foten i preventivt syfte? Denne bloggare tycker att så borde vara fallet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar