16 augusti 2020

Om respekt och brist på sådan


Jag vill redan från början poängtera att detta inlägg inte på något sätt är menat som antisemitiskt. Det handlar om respekt och brist på sådan och ingenting annat!

För en tid sedan gick en omtyckt bekant bort i en numera välkänd virussjukdom. Han var jude och då denna religion begraver sina döda mycket snabbt så hade jag ingen möjlighet att närvara vid begravningen.

Jag ville dock hedra honom med ett besök vid hans grav och av stor respekt för honom och hans familj ville jag göra ”rätt” och försökte därför ta reda på så mycket jag kan om det som förväntas av mig som besökare på en judisk kyrkogård.

Jag fick veta hur jag bör vara klädd, att jag ska ha något på hjässan och att jag i stället för en blomma skulle ta med mig en sten att lägga på graven.

Då jag fortsatt inte kände mig helt bekväm med den information jag fått mig till livs och sökt fram på nätet så skrev jag ett mejl till den judiska församlingen i Stockholm och bad dem verifiera att jag gör rätt om jag uppfyller de krav jag inhämtat och att jag därmed kan anses visa respekt för den döde?

Nu, flera månader senare är det enda svar jag fått från församlingen ett autosvar som bland annat meddelade:
Vi har tyvärr ingen möjlighet att svara på enskilda frågor.

Jag blir faktiskt en smula provocerad!

Om en församling vars medlemmar kräver total respekt av mänskligheten i allmänhet och av människor i sin omgivning i synnerhet inte omvänt kan göra bättre än vad de själva kräver så tänker jag att lösningen på en del helt onödiga problem står att finna i denna hållning.

Enligt den avlidnes önskan har jag nu sett till att ett antal träd har planterats i Israel. 

Förhoppningsvis kan detta betecknas som ett tillräckligt bevis på min respekt för till hans grav har jag ännu inte kommit!

Vila i frid Peter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar