3 augusti 2020

Bankers lystnad kväver den moderna handeln


Denna semester försöker jag leva en smula sundare än vad jag annars brukar göra men ingen regel som inte har sitt undantag.

Efter att jag i dag lämnat mitt blod för analys av eventuella antikroppar mot viruseländet – Gud vet vad jag ska/kan/bör göra med resultatet – insåg jag att jag befann mig i närheten av en av de få kvarvarande klassiska korvkioskerna i Stockholm. En kiosk som för mig alltid har betytt tunnbrödsrulle med grillkorv och räksallad – oops!

Så blev det även denna dag – jag får ta igen det med sundare måltider de närmaste dagarna men herregud vad gott det är!

Korvhaket jag älskar att besöka är kliniskt rent, fräscht och har en ägare som gärna slänger käft med sina kunder – så även i dag.

När jag satt och mumsade så klev det in en kund som önskade betala med kontanter. Både jag och ägaren förvånades. Vem betalar med cash i dag och vem vet snart nog hur en äkta hundralapp ska se ut?

Jag och ägaren pratade sedan en stund om kontanter, kreditkort och bankers girighet.

Det visade sig att ägaren av en av mina favoritkorvkiosker varje månad, beroende av antalet kunder, betalar mellan 2 500 och 3 000 kronor i avgift till banken för att hans kunder betalar med kreditkort. Är detta verkligen riktigt klokt?

Jag har genom mitt nu ganska långa liv vurmat för att kontanter borde få finnas kvar som betalningsmedel. Många, äldre än jag, kan inte tänka sig annat än att casha upp när de står i snabbköpskassan eller bara vill köpa en grillad med bröd.

Min vän i korvkiosken sa att han har en mycket begränsad handkassa med kontanter just för att kunna välkomna denna grupp av kunder. Möjligtvis är hans tanke rätt men samtidigt så tänker jag, något som jag tidigare konstaterat i min blogg, att vi numera är många som inte vill höra Harry Brandelius, eller längre vill använda cash, när vi hamnar på slutstationen utan vill ha pop, rock och ös in i kaklet och gärna betala med kort!

Jag är redo att ändra min uppfattning om kontanter. Men för att detta ska bli möjligt måste våra lystna (läs vinstkåta) banker fås att förstå att det inte är okej att ta ut de avgifter de gör av våra handlare och av oss som är bankkunder.

För övrigt frågade jag den unge gosse som stack mig i armvecket i dag vad jag borde göra med svaret på provet? Hans svar: ”Ja du, jag vet inte riktigt varför du testar dig för ingen vet ju i dag vad svaret innebär! Du uppmanas fortsatt att hålla avstånd oavsett om du visar dig ha antikroppar.”

1 kommentar:

  1. Hej! jag gillar vad du skriver. Tack för tipset om Mallorcaserien... jag inte orkar heller med lekprogram och liknande trams. Har sagt upp både Netflix och Viaplay, men jag kommer att ha Netflix igen när La Casa de Papel släpper den sista delen. Tackar för SVTPlay. Bra filmer där och serier som Falsk identitet!! Ha en bra kväll, med eller utan varmt korv.

    SvaraRadera