8 augusti 2017

Polisutbildning, Leif GW Persson och Lena Tysk!

SVT Nyheter Småland berättar på tisdagseftermiddagen att 5926 personer sökt polisutbildningen men att bara 693 antagits och att det därmed kommer att gapa tomma platser även i den kommande årskullen.

Anledningen lär förstås vara att de sökande inte lever upp till de krav som ställs på den som hoppas på en karriär vid polisen.

Ola Kronkvist, prefekt vid polisutbildningen i Växjö, säger att de tester de sökande måste genomgå inte är anpassade för jobbet som polis och att detta är anledningen till att så många misslyckas med att klara sig igenom nålsögat.

Jag kan hålla med om att kartongvikning, något Kronkvist nämner, inte lär vara något en polisassistent särskilt ofta skulle behöva klara av. Däremot är jag inte alls säker på att så många fler än de 693 som klarat antagningen denna gång skulle bli särskilt många fler om testerna gjordes om och anpassades och innehöll mer polisiära problemställningar.

Har man svårt att vika kartonger kanske det inte per automatik innebär att man är briljant på att skapa lugn i en orolig förort liksom. I båda fallen krävs det ju en hel del logisk tankeförmåga!

Kommer du ihåg ”soppan” med Lena Tysk, polischefen i Västmanland som hotade en underställd medarbetare?

En som fortsatt minns är Leif GW Persson. I en krönika i Expressen, den 30 juli, konstaterar polisnestorn att ”det finns en tystnadskultur inom den svenska polisen. Ju sämre organisationen presterar desto mer angelägna blir dess högsta chefer att de som jobbar där ska hålla käften och rätta in sig i ledet.”

På polisens hemsida ligger det just nu ute en annons där myndigheten söker poliser att återanställa, d.v.s. poliser som valt att lämna av olika orsaker, t.ex. usel ledning.

Den som är sugen på en återanställning erbjuds ett antal kontaktvägar tillbaka in i myndigheten.

Den som önskar återvända till Region Mitt, där Västmanland ingår, ombeds kontakta Lena Tysk, polismästare.

Det är, ta mig fan, bortom dumhetens bortre gräns!

Ponera att jag jobbat som polis i Västmanland men ledsnat på hur regionen i allmänhet och myndigheten som helhet styrs. Vad skulle få mig att lyfta luren för att ringa och be om ”nåd” om den som svarar heter Lena Tysk?

Polismyndigheten lär behöva ett stort antal år på sig, ett nytt ledarskikt och landet en ny regering innan polisen kravlar sig upp till en nivå som vi så angeläget behöver i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar