10 augusti 2017

Hatar alla spanjorer turister?

Under sisådär 6 månader per år undviker jag, en Stockholmare, Stockholms innerstad så mycket jag bara kan!

Från slutet av oktober till nyår rasar julruschen och vildögda människohorder rusar omkring som vore det sista dagen i planetens historia. Under sommarmånaderna fylls vår vackra stad av turisthorder, visserligen lugnare än julhandelsbesökarna men yra och tittandes uppåt allsköns väggar i stället för var de sätter ned fötterna.

Jag tänker att både julrushare och semesterflanörer är bra att ha! De skapar arbetstillfällen, turistnäringen och handlare gör goda affärer och någonstans i slutänden kommer detta de flesta svenskar till del!

Så tänker inte sydeuropéer om vi ska tro spanska public service, RTVE, och svenska DN.

I Spanien införs begränsningar i hur många dagar en turist får hyra ett rum, i italienska Venedig anordnas protestmarscher mot turismen och flera Medelhavsländer skärper straffen för brott begångna av semestrande nordbor och andra.

På Mallorca finns en kampgrupp som jämställer turister med terrorister!

Vad jag vet har dock inte grekerna börjat protestera ännu men där raserar både jordbävningar och flyktingströmmar den egna ekonomin så pass mycket att turister fortfarande troligen står för önskade tillskott i kassan.

Annars är sydeuropéerna ett lustigt släkte. Efter att flera länder drabbats av vad som närmast kan betecknas som konkurs, och med skyhög arbetslöshet, så tycks folket inte begripa att det inte är mindre inkomster som behövs.

Visst, jag begriper att om turister hyr privata lägenheter i parti och semesterminut så drabbar det på sikt de infödda som hopplöst försöker finna någonstans att bo.

Att därifrån fatta beslutet att protestera mot pengastinna turister är dock inte alltför väl övervägt.

Protestera mera och vi är ett stort antal semesterdrömmare som söker resmål på andra platser på vår jord än de där vi inte är välkomna. Så lagom kul det blir då för er spanjorer och andra turistobstruerande runt Medelhavet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar