25 augusti 2017

"Arvinge okänd" i SVT solkas av socialporr!

I går var det premiär för en ny serie i SVT; ”Arvinge okänd.”

Att i förhandstrailers få veta att det är Kattis Ahlström och Niklas Källner som leder programmet gjorde mig skeptisk. Paret som kanske främst är kända för ganska tramsiga programledarskap och framträdanden bådade liksom för en kalkon. Min farhåga kom på skam!

I programserien snokar redaktionen upp större arv som saknar arvingar. Det är liksom som den där drömmen jag tror många har; Plötsligt står det en amerikansk advokat och ringer på dörren för att meddela att en avlägsen släkting avlidit och att det finns ziljoner att hämta ut.

I första avsnittet berättas historien om ungraren Stefan Tasi, som lämnade sitt hemland i samband med det ryska stövelnedsättandet 1956, som lämnade hustru och son kvar i Budapest.

Stefan gick bort 2013 och det visar sig att han aktiespekulerat framgångsrikt under livet och efterlämnade 7 miljoner, som efterforskningar inte kunde finna arvingar till.

I tider då SVT alltmer ”anpassar” sig efter reklamkanalerna och sänder det ena hopplösa hopp-och-lek-programmet efter det andra visar sig ”Arvinge okänd” vara en liten pärla.
Kattis och Niklas nystar upp rena detektivgåtan och det är både spännande och intressant.

Nu är ju dock SVT just SVT och premiäravsnittet var tydligen tvunget att innehålla en smula av  det jag kallar för socialporr. Tre ensamkommande flyktingbarn gavs utrymme att berätta om hur det är att fly ensam och annat som var helt irrelevant för programmets innehåll i övrigt.

Det är tråkigt att ett guldkorn, väl värt att följa, var tvunget att få detta onödiga tilläggsinnehåll.

Ensamkommande flyktingbarn är det förvisso oftast ohyggligt synd om men de får mycket uppmärksamhet i andra sammanhang och hörde inte hemma i gårdagskvällens SVT-premiär.

Hade de haft betydelse för programmets framskridande och för resultatet av Kattis och Niklas snokande så hade saken förstås varit en helt annan.

Synd på en så fin programidé SVT! Jag hoppas fortsättningen blir ännu vassare och utan ovidkommande stickspår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar