30 april 2017

Skön vårsång bara på webben - har det brunnit SR?

I år måste det göra ohyggligt ont för knopparna att brista för våren sitter sannerligen långt inne.

Bara om ett par timmar ska eldarna tändas för att fira vårens ankomst men det är knappast vårliga vindar som draga! Läste nyss på SR Ekots hemsida att det just nu rasar ett 30-tal gräsbränder runt om i riket och tänker att de brandmän som jobbar i kväll tyvärr kommer att få mer än fullt upp med att släcka urspårade brasor under översyn av okontrollerat packade Valborgsfirare.

Brunnit har det redan gjort hos Sveriges Radios ledning! Om vi bortser från de ansvariga vid SR P4 Uppland.

Av en slump upptäckte jag att lokalstationen sände direkt från dagens firande i den stora studentstaden.

Klockan 15.00 sände kanalen, men bara på webben, en alldeles briljant lysande vårkonsert från Carolina Rediviva med världsberömda manskören Orphei Drängar.

För andra året i rad, ”en mångårig tradition” enligt körens sedvanligt galne konferencier, framträdde kören denna dag. Konkurrerande Allmänna Sången sjunger ju högst sedvanligt, sedan stenåldern känns det som, vid 21-tiden på kvällen och denna konsert sänds sedan många år tillbaka direkt i radions P1.

Kvällskonserten brukar vara stimmig, publiken har hunnit med mången gask innan de möter upp för att lyssna.

På första maj sänder SVT från Lund men inte heller denna konsert brukar falla denne forne körsångare på sångarläpparna. Detta beroende på att Lunds Studentsångare denna dag låter sångare från forntiden tillåts bidra med sina inte särskilt bärande röster.

Därför är en ödmjuk uppmaning till public service, både SR och SVT, inför kommande år att allvarligt fundera om det inte vore en välgärning för alla oss som gillar skönsång att direktsända OD från Carolina Redivivas trappa. Bättre än så kan inte en vårkonsert vara!

För er som vill lyssna i efterhand finns OD:s vårfest här:

Med förhoppningar om att landets brandkårer får en lugn kväll och med förhoppningar om att alla härliga vårsånger äntligen kan locka fram den vackra våren i all sin prakt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar