16 april 2017

ESC 2017 - mina åsikter om låtarna!

Kära vänner, bekanta och bloggläsare!
Snart är det dags för Eurovision igen och nu har jag lyssnat och lyssnat. Därför är det dags för ett antal sura uppstötningar och ibland glada tillrop! Håll tillgodo!

Semifinal 1, 9 maj:

Sverige
Jag vidhåller; Jag är inte alls säker på att Robin tar sig till final! I detta startfält, där så mycket låter mer likadant än vad det brukar göra, gör inte startnumret det hela lättare. Sverige hade behövt Nano eller Jon Henrik för att sticka ut. De första tre gångerna jag lyssnade till Robin och hans låt tyckte jag att det var okej. Det tycker jag inte längre. Är helt uttråkad av detta tjatiga verk! Skulle låten gå till final och där gå hela vägen fram så kommer det bara att bero på en enda sak; Eurovisionfansen vill se Petra Mede igen nästa år!

Georgien
Det är någonting med kvinnliga öststatssångerskor. Har de alla gått i skola hos samma sångpedagog eller är det brist på sångutbildning som gör att det låter kantigt och långt ifrån trovärdigt? Georgien presenterar sin låt i en video som får mig att njuta av vackra människor men att helt tappa bort låten som vill få oss att ”keep the faith.” På vad då? Inte Georgien i ESC i alla fall!

Australien
Läser en kommentar på nätet som säger: ”Hade Adele gjort denna låt hade den varit en solklar världshit” och jag kan bara hålla med. Australien bidrar ännu en gång med en rysarlåt. Stör mig dock en smula på gossens röst som är annorlunda på något sätt. Kronisk inflammation i halsmandlarna? Kommer hur som helst att segla högt upp i resultatlistan.

Albanien
En av mina bästa kompisar brukar håna mig för att jag gillar de albanska bidragen till ESC. Jag tänker inte göra henne besviken i år heller. Det här gillar jag. Det är snyggt och välkomponerat. Synd bara att Lindita som sjunger inte har fått lära sig att artikulera. Det är ganska svårt att höra vad ett eventuellt budskap skulle kunna vara. Men vacker låt, och det brukar räcka långt.

Belgien
Belgiens svar på Miriam Bryant. Likheterna röstmässigt är nästan obehagligt nära varandra. Belgien gör det igen och skickar ännu ett fantastiskt nummer till Eurovision. De senaste åren har landet skärpt till sig efter ett antal bidrag på konstgjorda språk etc. Blanche kommer att ha med segerstriden att göra! Hade låten haft en riktig refräng hade saken varit biff! Nu kan det spricka på att den snygga låten saknar det där sista lilla extra! Fantastiskt bra trots allt!

Montenegro
Herregud, Slavko skulle kunna få mig att bli hetero! Så otroligt obehaglig och så urkass på engelska. Låten är det dock inget fel på. Bra dansbeat i refrängen och jag lyssnar genast om på låten. Dock utan att titta läskige sångaren i ögonen!

Finland
Ett av de snyggaste bidragen från Finland någonsin. Men vad spelar det för roll? Låten torde vara chanslös med tanke på att det finns så många andra låtar som låter exakt likadant. Eurovision brukar inte vara forumet vars tittare väljer att rösta på Finland. Synd på så rara ärtor!

Azerbajdzjan
Diktator Aliyev ger sig inte! Här ska kammas hem en till seger om det så ska ske på bekostnad av det egna folket och med mutpengar upplockade ur statskassan. Proffsigt och snyggt nummer som, om sångerskan lyckas sjunga rent, kommer att räcka långt. Tyvärr kanske alltför långt! Att låten handlar om sångerskans skelett i garderoben är ett symtom på hur sjuk denna tävling kan vara stundtals! Svenska Sandra Bjurman har varit med och skrivit.

Portugal
Det här är, och jag överdriver inte, det absolut vackraste, romantiska, hjärterotsvärmande och fantastiska som ESC har lyckats frambringa. Någonsin! Jag som följt schlagern sedan 1968 då Claes-Göran sjöng om att det började verka kärlek, kommer hädanefter leva i trygg förvissning om att bättre än så här kommer det aldrig att bli! I rest my case liksom! Låten, som börjar ”Om någon nån gång, frågar om mig, säg att jag levde för att älska dig” och som slutar ungefär ”Om ditt hjärta inte vill förstå, inte känna passion, inte vill lida, då kan mitt hjärta älska för två” har frambringat så många rysningar och tårar hos mig så att det är snudd på ohälsosam galenskap! Finns det någon som helst rättvisa i världen så kommer Salvador, som framför sin syster Luisas underbara och annorlunda låt, se till att Eurovision 2018 kommer att sändas från Lissabon, kanske Oporto men allra helst från vackra Funchal. Det skulle i så fall vara första gången Portugal sopar hem segern! HEJA Portugal!

Grekland
Hoppsan och jösses! Det här var jag inte beredd på. Första versen låter som produkten av alla nermalda Eurovision-låtar genom tiderna. Varenda klang får mig att tänka; Vilken låt var nu det här? Sedan kommer refrängen som, äntligen, får mig att vilja skaka rumpa! Det här är riktigt, riktigt bra och jag antar att ansvariga på den grekiska televisionen redan svettas över tanken att eventuellt få arrangera ESC nästa år.

Polen
Varför finns det länder och producenter som fortsatt tror att artister måste vara nakna för att locka intresse? Polska Kasia framför ett snyggt nummer men uppenbarligen tycks det som om många bidrag i år förtjänas att bara lyssnas på och inte beses. Snygg halvrockig ballad som borde klara sig en bra bit.

Moldavien
Säga vad man vill men Moldavien slutar aldrig att förneka sig. I år skickar de en sång som uppenbarligen handlar om att ragga på flickvännens mamma. Melodin innehåller precis hur många musikstilar som helst och det är kul att höra saxofon men det är nog också det enda som är roligt.

Island
Jag såg slutet på den isländska uttagningen och kunde redan då konstatera att jag inte ville att något av bidragen skulle vinna. Island brukar kunna så mycket bättre. I år blir ett mellanår. Konstig electropop framförd av tjej som borde byta makeupartist innan hon reser till Kiev.

Tjeckien
Videon stör mig något så ofattbart mycket med sina nakna kroppar som vid något tillfälle tycks försöka ha oralsex med varandra. Inte förrän jag valde att bara lyssna så insåg jag att jag gillar låten och Marta som sjunger gör det med den äran. Det här är välproducerat och vackert och om inte tjeckerna tramsar bort scenframträdandet så kan detta komma att räcka långt. Bra!

Cypern
Det här är ett plagiat på 2015 års belgiska bidrag. Rytmen, liggandet på golvet, gossen – ja rubbet! Förutom att Belgien 2015 var så mycket bättre. Cypern brukar kunna så himla mycket bättre än detta. Är grymt besviken på folket på Medelhavsön som ju påstår sig vara lika Mello-frälsta som svenskarna.

Armenien
Med något som ska likna orientalisk klädsel och med ett wailande som ska få oss att tro att detta är Armenien framförs bidraget som inte imponerar ett dugg. Kanske, eller högst troligt, är detta ett försök att flörta med väst. Försöket lyckas inte. Kisspaus!

Slovenien
I år är inget undantag. Jag brukar gilla Slovenien och jag brukar se mina drömmar krossas då landet sällan lyckas ta sig vidare från semi till final. Omar Naber sjunger ett dramatiskt stycke, väl lämpat för någon Disneyfilm och som den music lover jag är stortrivs jag i sällskap med en fullödig symfoniorkester. Han sjunger bra men videon är mer än överdramatiserad. Hoppas dock att Omar seglar vidare in i finalfältet!

Lettland
Det påstås på nätet att detta är fantastiskt. Kanske jag börjar bli för gammal för den här tävlingen? Jag begriper mig inte på Lettland i år. Heller! Clubkidsen kanske gillar att svänga loss till detta dunka-dunk, vad vet jag? Mer än att jag aldrig någonsin varit ett clubkid! Gäsp!

Semifinal 2, 11 maj:

Serbien
Semi 2 startar som semi 1 med ett nummer som kommer att försvinna i mängderna av liknande musik. Helvete! Ska jag inte få höra en enda Balkanrysare i år? Serbien borde ha blivit vid sin läst och hållit fast vid musiken som fått så många ESC-diggare att älska! Urtrist popnonsens blev det i stället.

Österrike
En favorit ifjol var Österrikes Zoë som i ett blomsterhav dansade fram leende och sjungande på franska. I år blir det något slags brittisk pojkbandssångare med intetsägande trams.

F.Y.R. Makedonien
Nix, absolut ingen Balkankänsla här heller utan en tjej med en popdänga som vi nu har hört till leda. Mera vin någon? Jag är redan ute i köket!

Malta
Fabrizio Faniello har vi sett ett par gånger i Eurovision. I år kommer lillsyrran Claudia med en vacker och känslosam ballad. Jag tror att det kommer att stå mellan några ballader i år eftersom popträsket är så stort och att rösterna där kommer att fördelas alltför jämnt. Jag gillar Malta i år, precis som jag ofta brukar gillar Malta. Det här är riktigt bra!

Rumänien
Om rap på sopig engelska kombinerat med joddling är din grej så har du kommit hem. Vi andra plockar fram allt vad skämskuddar heter och lovar oss själva att så snabbt som möjligt förtränga att Rumänien ens deltog 2017!

Nederländerna
Äntligen country! Som jag längtat! Precis som de senaste åren väljer holländarna countrystuk på sitt bidrag. Denna gång framförd av tre tjejer. Farhåga i den högre skolan; Kommer de att fixa stämsången när det väl gäller? Jag älskar detta och hoppas att de kommer tvåa!

Ungern
Äntligen blir det lite etno! Stundtals jojkliknande och någonstans drömmer jag om Jon Henrik! Ungern sticker ut just för etnostuket. Egentligen borde vi kanske bli mörkrädda för landet vars ledning just vill framhålla det de anser vara det sannenligt ungerska. Blir ambivalent om vad jag egentligen tycker men väljer att vara godtrogen och tycker därför att detta är skönt etnosväng som årets tävlingen lider alltför stor brist på!

Danmark
Jag brukar kolla på den danska finalen och jag brukar alltid hitta en favorit som dock aldrig vinner. I år är ett stort undantag; Inget av bidragen i den danska finalen föll mig på läppen. Allra minst segraren. Det här är skrikigt, intetsägande och ofantligt tråkigt. Sorry ”danskjävlar” men jag tror inte det blir någon final för er i år heller!

Irland
Det är någonting med irländska bidrag som får mig att tänka på abortmotstånd, nunnekloster med nedgrävda barnlik och ångest i den högre skolan och precis dessa känslor poppar åter upp när jag tittar på årets bidrag från den gröna ön. Det är ängsligt och Brendan som sjunger har knappt passerat målbrottet. Men som tur är får jag ångra mina tankar. Låten, skriven av svenske Jörgen Elofsson, tar sig och växer och växer. Möjligen hade jag önskat en något mognare artist. Jag är inte alls säker på att Brendan klarar nervpressen och kan göra låten rättvisa men gör han det så blir Irland livsfarliga!

San Marino
För fjärde gången gräver San Marino upp Valentina Monetta och skickar henne till ESC. Hon tangerar därmed Elisabeth Andreassens Europarekord. Den sanmarinska låten är, så klart, skriven av tyske Ralph Siegel, som deltar för galna tjugofemte gången i tävlingen. Ja, det var väl ungefär allt som finns att säga om detta tämligen ointressanta bidrag. Hade låten framförts av ett par 20-åringar så hade jag kanske tyckt annorlunda.

Kroatien
Nej, trots att den inledande fiolen fick mig att hoppas på rejäl Balkanfeeling så blir detta bara ännu ett bidrag i genren där popballad ska blandas med operasång. Just det stadiet trodde jag att vi sedan länge hade lämnat bakom oss. Detta är så urtrist så att jag nästan måste tänka om när det gäller viljan att besöka Kroatien.

Norge
Tack Norge för att ni i år sänder ett riktigt, riktigt bra bidrag. Det här är kul, refrängen sitter som en smäck och för en stund är det kul att vara Eurovision-nörd igen. Jag som nästan hade givit upp hoppet efter alla trista konkurrenter. Finalplatsen borde vara säkrad!

Schweiz
Årets tävling är, som jag redan konstaterade i början, ett sammelsurium av likadana låtar. Det är en stundtals ohyggligt trist smet av same-same men helt utan different. Med ett par undantag. Schweiz är inte ett av dessa undantag. Kan inte minnas denna låt två minuter efter att jag lyssnat till den!

Belarus
För ett antal månader sedan beslöt Dagens Nyheter att döpa om Vitryssland till Belarus i alla sammanhang. Det är ett beslut jag delar. Vem fasen vet vad en svensk tycker när han/hon mumlar ”White Russia”..??? I år blir det första gången som det sjungs på belarusiska i Eurovision om inte Lukasjenko kommenderar fram en engelsk översättning förstås. Jag, som alltid har hånat väninnan som vurmat för Belarus så länge jag känt henne, faller i år tillföga. Inte för att jag på något sätt delar värderingarna hos styret i Minsk utan för att jag helt enkelt gillar låten som svänger. En smula etno och en medryckande rytm räcker långt. Dessutom verkar sångarna har kul, något som inte är ofta förekommande i denna tävling.

Bulgarien
Årets största glipa mellan ett par framtänder har Kristian, som av många anses vara ”söt”. Inte om jag får döma! Han sjunger på bra engelska, något som inte är vanligt i forna öst och låten är dystert och mörkt modern. Däremot innehåller den ett helt gäng otroligt höga toner och jag sätter min ickeexisterande hatt på att gossen inte kommer att fixa att sjunga rent när det väl kommer till den berömda kritan.

Litauen
Litauen envisas med att skicka bidrag som har tagits fram på en annan planet och som framförs av en varelse från denna universellt avlägsna plats. Gapigt, ointressant och ännu en paus för dryckespåfyllning eller toalettömning!

Estland
”We are lost in Verona” är en textrad som återkommer flera gånger. Estland lär vara bland favoriterna i årets Eurovision och visst är det en snygg poplåt och visst hade vilket land som helst kunnat skicka detta till ESC. Jag är dock inte alls lika imponerad som många av de ESC-nördar som på nätet jollrar lyriskt. 70-talsdisco borde falla denne bloggare på läppen men jag är helt oberörd.

Israel
Årets israeliska bidrag gör mig en smula förvirrad. Låten är bra, en modern danshit, sångaren är skitsnygg men ändå? Videon irriterar mig eftersom den är en turistlockande sådan, modell den som Malta har kört varje år sedan tidernas begynnelse. Jodå, jag skulle verkligen vilja besöka Tel Aviv, som jag hört så mycket bra om. Men jag vill inte att detta ska kastas i ansiktet på mig när jag förväntar mig ännu ett kanonbidrag från Israel. Låten funkar, men skulle ha kunnat göras av vilket land som helst.

Klara för final, 13 maj:

Spanien
Men snälla nån; Varför Spanien? Vi har hört alla nutida Latinamerikanska artister framföra detta stycke åtskilliga gånger och oftast så otroligt mycket bättre. Reggaetakten är så lite Spanien och refrängen är så tjatig så jag är färdig med låten fastän jag bara lyssnat på en av tre, som kommer att bli mycket långa, minuter.

Italien
Allvarligt talat; Börjar vi inte tröttna på raspiga italienare? Här kommer i alla fall ännu en, som byter kläder från kimono till blommiga kostymer och sjunger om ”nirvana” och ”västlandets karma” i sällskap med en gorilla!?! Det här lär vara den absoluta favoriten till segern i årets ESC. Jag fattar nada och hoppas att allt är ett gigantiskt misstag!

Storbritannien
Brexit-land har oturen att aldrig vara med i semifinalerna. När vi kommer till lördagens final kommer därför hela Europa att göra en soff-exit för att ta en kisspaus. Just den här låten har vi nämligen redan hört ett tjugotal exempel på under semifinalerna. Kanske är det dags för BBC att göra som landet i helhet; Bryta med Europa och avsluta kontakterna med EBU? Kommer att bli svårt att återfå energin efter detta sömnpiller!

Tyskland
Nej Tyskland! Det duger inte att envisas med att skicka tjejer som låter likadant och som dessutom framför likadana bidrag år efter år. Årets variant är möjligtvis en smula bättre än senast men det räcker inte på långa vägar. Schlagerns sanna ursprungsland, i alla fall om någon frågar mig, borde sannerligen kunna otroligt mycket bättre. Scheiße!

Ukraina
Ja, som rocklåt betraktad så är det väl inget större fel. Framförd på usel engelska av ett gäng gossar som jag fördomsfullt skulle påstå sysslar med annat för att tjäna pengar och överleva, och som jag inte skulle vilja möta på mörka bakgator, så står det dock klart att Ukraina verkligen inte vill vinna Eurovision igen. Inte på många år! Låten förtjänar dock bättre än detta!

Frankrike
Svängigt på både franska och engelska. Härlig rytm. Men tjatigt. Jag tror inte tillräckligt på detta även om jag dansar när jag hör låten. Fransk pop som med den bitvis engelska texten vill flörta med allt och alla. Det har aldrig funkat i Eurovision!

Finge jag bestämma så blir slutresultatet så här:
1 Portugal
2 Nederländerna
3 Belgien

Sent på kvällen den 13 maj vet vi!

Happy Eurovision everyone!

#ESC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar