12 augusti 2016

Om Venezuela, en gräns och en läskig journalist!

Ja, jag vet; Denne bloggare har en hook up när det gäller den bedrövliga situationen i Venezuela.

I går höll Colombias president Juan Manuel Santos presskonferens tillsammans med sin venezuelanske motsvarighet Nicolás Maduro. De båda kunde meddela att gränsen mellan länderna, som varit stängd i över ett år om vi bortser från det tillfälliga öppnandet en dag för några veckor sedan, ska öppnas igen.

Eller öppnas och öppnas; Gränserna ska öppnas stegvis och inledningsvis bara under dagtid. Maduro har dessutom beslutat om en socialistisk ”matkorg” av varor som svältande venezuelaner får föra in från grannlandet. Det hela är alltså en svår form av ransonering som drabbar folket som inte haft dagligvaror i butikerna på många månader.

Maduro har hela tiden anklagat Colombia för att vara skyldig till bristen på varor i Venezuela. Han påstår att varor fördes ut ur landet och detta var anledningen till att han beslutade om en stängning av gränsen för drygt ett år sedan.

I dagens ”Studio Ett” i SR P1 togs frågan upp.

Riktigt läskigt blev det när programmet lät Jon Restpo, tidigare boende i Sverige men nu journalist vid den statliga venezuelanska kanalen Telesur, komma till tals.

Raskt fick jag flashbacks från det tidiga 80-talet då jag hade ett antal chilenska vänner som anklagade mig för att vara fascist, något de kallade alla som inte befann sig på samma extrema punkt på vänsterskalan som de själva.

Jon Restpo påstår, på fullaste allvar, i dagens ”Studio Ett” att 40 % av Venezuelas mat och ofantliga mängder bensin smugglas till Colombia och att detta är orsaken till Venezuelas problem. ”Handelsmän och företagare gömmer maten” för folket fortsatte han och menade att detta inte är den dröm Simon Bolivar hade.

Med tanke på att gränsen varit stängd i ett år och att Venezuelas problem bara förvärrats under denna tid så faller den hjärntvättade Restpos ord platt!

Som tur är fick SRs Latinamerikakorrespondent Lotten Collin tillfälle att bemöta de dumheter som Jon Restpo påstod. Bra!

Uppenbarligen tog inte Jon Restpo några som helst intryck av förhållandena under sina år i Sverige, landet som fortfarande mest tycks förfasas över krafterna på högerkanten när jag anser att vänsterfolket är minst lika otäcka!

Under tiden tiger Vänsterpartiet i Sverige fortsatt still när det gäller förhållandena i Venezuela, trots att stora delar av Latinamerika, och resten av världen förresten, lobbar för att en folkomröstning ska hållas i Venezuela som ska slå fast om Maduro ska tvingas bort från makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar