14 augusti 2016

Om medias oförmåga att särskilja två länder!

Just nu är det stökigt i Kongo om man ska tro media!  Jag läser rubriken: "36 dödade i massaker i Kongo." Själv undrar jag, när jag läser rubrikerna, vilket av två länder det är som är drabbat. Eller om det är båda två?

I svensk media behandlas de båda afrikanska staterna, Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) och Kongo-Brazzaville (Republiken Kongo), med en hel del godtycke.

Som om svensk media skulle skriva ”Korea” om något händer i något av de två länderna? 

Eller som om svensk media på den tid det begav sig, efter andra världskriget och fram till 1990, hanterade Tyskland som ett enda land utan väsensskild politik och världsuppfattning?

I jämförelse är Kongo-Brazzaville ett lilleputtland i jämförelse med sin jättegranne Kongo-Kinshasa. Landet med huvudstad Brazzaville är något mindre än Sverige och har ca 4 miljoner invånare. Grannlandet, vars huvudstad heter Kinshasa, är fem gånger så stort som Sverige och har 78 miljoner invånare.

Även om det i den redaktionella texten framgår vilket av två afrikanska länder det handlar om så börjar jag verkligen ledsna på rubriker med bara ”Kongo.” Kan tycka att det inte bara är respektlöst utan också ganska så nonchalant.

Med kris i Syd-Sudan duger det inte att tala om katastrof i Sudan och det är en jävla skillnad mellan Nord- och Sydkorea.

Därför borde de båda nationerna med ”Kongo” i namnet behandlas med större korrekthet. 

Annars kommer det att på sikt bli jäkligt svårt för media att förklara i vilket land allt håller på att gå åt pipsvängen!

Tror att allt bottnar i det alltmer populära journalistyrket och att de som lyckas ta sig in på högskoleutbildningen har höga tankar om sig själva men, i betydande grad, allt uslare allmänbildning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar