3 augusti 2016

Emirates kraschar. Precis som SR och Expressen!

En dramatisk kraschlandning inträffade tidigare i dag på den internationella flygplatsen i Dubai.

Flygbolaget Emirates flight från Thiruvananthapuram (tidigare kallades staden Trivandrum) i Indien lär ha haft problem med landningsställen, som uppenbarligen inte fällts ut, och flygplanet buklandade och fattade eld.

Alla ombord lär befinna sig i livet. Skönt!

Mindre skön är svensk medias rapportering om olyckan.

Expressen hävdar att flyget ”tvingades” ner på flygplatsen.

Ännu värre är SR Ekot som, även när dessa rader skrivs, fortsatt påstår att det rör sig om ett ”indiskt flygplan” som är inblandat i händelsen.

TT behärskar sig och rapporterar det som de vet och det som de fått bekräftat.

Att Ekoredaktionen, som har att rapportera objektivt och hyfsat korrekt om sakers tillstånd, kallar flygplanet ”indiskt” är uselt. Att Expressen skriver att planet ”tvingades” ned är förståeligt. Kvällspressen skriver som bekant vad som helst, oaktat om det är riktigt eller ej!

Emirates har sin hemmabas i Dubai och flygplanet var på väg att landa ”hemma.”

För oss som är intresserade av resor, resmål, flygplan och länder långt borta, nästan så att vi når nördklassificering, så är upptäckta felaktigheter i reserelaterad rapportering i media inget annat än både skrattretande och upprörande i kombination.

Om journalisterna i det aktuella fallet inte ens orkat kolla bakgrundsfakta varför ska jag då överhuvudtaget tro på det som rapporteras i andra sammanhang och som handlar om sådant som jag inte har lika bra koll på?

Bra att dagens incident tycks ha slutat lyckligt för alla inblandade i Dubai. Mindre bra att ett par svenska nyhetsredaktioner kraschlandar!

Tillagt sent på onsdagskvällen: Dessvärre verkar det som om en brandman på Dubais flygplats omkommit i samband med räddningsarbetet. Trist! Men troligen en hjälte en dag som denna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar