25 oktober 2015

Om mörkrets intåg och spirande julkänslor!

Klockan är 15.45 och solen försvinner sakta ned mot nattvilan. Bedrövligt!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Låt oss byta tidszon och införa ”sommartid” året runt! Att morgnarna skulle bli mörkare spelar ingen roll under arbetsveckan då vi är på väg till våra arbetsplatser. Att morgnarna skulle bli mörkare på helgerna spelar nog heller ingen roll för de flesta av oss som då vilar ut. Men den extra timmen ljus på eftermiddagarna skulle göra gott i själen på de allra flesta!

Kan Nordkorea byta tidszon så kan väl vi! Kan Putin förvrida tiden såväl som huvudena på sina medborgare så borde vi inte vara sämre!

Det började för 4-5 år sedan. I hyreshuset där jag bor rådde ett extremt novembermörker när jag omkring den femtonde i den bedrövligaste månaden helt enkelt fick nog av mörkret och satte upp mina ljuskedjor på balkongräcket. Förmodligen var mitt tilltag den förlösande signalen till de flesta grannarna i kvarteret för redan kvällen efter lyste det från snart nog varje balkong. Sedan dess har det varit en typ av krig om vem som ska vara först. De senaste två åren har jag fått se mig besegrad av grannar. Så även i år. I går städade det äldre paret ovanpå mig sin balkong och, minsann, ljuskedjan åkte upp av de som tidigare varit konservativt rigida och vägrat lysa upp tillvaron före första advent!

Nu är det krig tänker jag som av olika skäl inte hinner åtgärda min egen balkongbrist förrän under kommande helg. Men då, kära grannar, ska ni få se på själva….

Mina två nya ljuskedjor för året består av exakt 786 led-lampor i färgerna rosa, blått och vitt där de färgade lamporna är med fast sken och de vita blinkar/blixtrar osymmetriskt och i otakt. Epilepsivarning muttrade en bitter anhörig julhatandes!

Till dess nöjer jag mig med att tända värmeljus i stort antal, dricka ett eller annat glas julmust samt att knapra Nyåkers pepparkakor som jag köpte säsongens första plåtburk av i veckan som gick!

Julmusiken väntar jag med ett tag! Har en egen gräns för när julmusiken tillåts fylla upp min lägenhet medan knäck-kok puttrar, ischokladformar fylls och massor av långkok tillreds.
15 november släpper jag alla spärrar och börjar leva ut julen på alla de sätt som är viktiga för mig.

Så dags har ljuskedjorna dock redan blivit väl uppvärmda på balkongräcket!

God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar