24 oktober 2015

Om köpta utbildningsplatser till ett bedrägligt liv!

På lördagen kommer uppgifter i media om organiserat fusk vid dagens högskoleprov. Dolda kameror och folk på utsidan som tar reda på svar och som via hörsnäckor meddelar de rätta svaren till de som betalar dyrt för ”hjälpen.”

På vilket sätt de betalande får hjälp med att forma sina liv är ytterst oklart!

På vilket sätt kan någon tjäna på att fuska sig till en plats på en utbildning som han/hon knappast klarar av om det krävs att han/hon betalar för att få tillgång till riktiga svar på de problemställningar som uppkommer genom livet?

Genom åren är det många doktorshattar som fallit av från även de högst uppsatta i samhällen då det visat sig att hatten premierats den berörde på rent fusk- och plagiatartade grunder.

Förhoppningsvis kommer fuskandet alltid att avslöjas även om det kanske inte alltid sker bums i en sal full av högskoleprovande elevaspiranter.

Förr eller senare kommer sanningen ikapp och brister i de mest basala sammanhang kommer att visa sig hos den som köpt sig falsk ”kompetens.”

Att läsa böcker, följa med i nyhetsflödet, intressera sig för omvärlden och redan i tidig ålder försöka förstå att skolk och fusk inte är gångbara alternativ till ett kommande, bra, vuxen- och yrkesliv är uppenbarligen inte ett val som faller delar av befolkningen på läpparna!

Samtidigt är dagens misstankar om storskaligt fusk bedrövligt på fler sätt än att okunniga kan lägga beslag på högskoleplatser som mer initierade elever borde ha förtur till.

Kommande högskoleprov lär behöva göras säkrare på många sätt, genom mer och utökade kontroller, och i slutändan betyder det att samhällets kostnad stiger; Skattepengar som borde få göra nytta på andra sätt än att säkerställa att kommande universitetsstudenter inte fuskar till sig en plats på en utbildning.

Fast å andra sidan struntar nog dagens fuskare i vilket eftersom de troligen kommer att gå fuskande genom livet och därmed inte befatta sig med så simpla saker som att ärligt betala skatt.

De kanske räknar med att bli försörjda via bidrag den dagen de kastas ut från en arbetsplats där det visar sig att de fuskat sig till en anställning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar