3 oktober 2015

Katolsk präst ute ur garderoben - sparkas!

Påven Franciskus träffade under sina dagar i USA visserligen den kvinnliga tjänsteman, Kim Davis, som för några veckor sedan vållade turbulens då hon vägrade utfärda en äktenskapslicens till ett samkönat par. Tilltaget renderade henne, helt rätt, en tillvaro bakom lås och bom.

Men Påven höll också privat audiens på Vatikanens ambassad i Washington. De inbjudna var Yayo Grassi och hans pojkvän.

I september 2013 sa Påven att han vill öppna den katolska kyrkan för frånskilda, homosexuella och kvinnor som gjort abort.

I maj 2014 sa han sig vara öppen för ett slopande av celibatet som innebär att de som tjänstgör i hans kyrka ska vara singlar och sova med händerna på täcket.

Franciskus framstod i mina ögon som en Påve som äntligen begripit att hans följare inte längre är benägna att följa tusenåriga påfund som saknar relevans, och sans, ett par tusen år efter att lärorna frösattes.

Det är därför med minst sagt stor förvåning jag i dag läser att den polske prästen Krysztof Charamsa med omedelbar verkan fråntas sina rättigheter att verka som präst inom den katolska kyrkan.

Charamsa var en av medlemmarna i en grupp katolska höjdare, troligen närmare Gud än vad någon av oss andra är, som i morgon inleder sin synod där familjefrågor och homosexualitet ska avhandlas.

Charamsa klev på lördagen ut ur den berömda garderoben, något som fick Vatikanen att gapa om ”mycket allvarligt och oansvarigt!”

Påven Franciskus har en mycket lång Golgata-vandring framför sig. Ska han hinna färdigt med sin reformation av den katolska kyrkan innan hans dagar på jorden är över så vill det till att han sätter fart. Han har inget lätt arbete framför sig!

Charamsa, däremot, kan ta steget ut i solen, njuta av kärleken och bära sitt huvud både stolt och högt.

All kärlek till Krysztof, som förhoppningsvis snart får tillbaka sina prästerliga rättigheter. Om han nu vill ha dessa tillbaka från den kyrka han ägnat sitt liv åt men som förnekar honom rätten att bli förälskad och älskad!?!

2 kommentarer:

  1. Oavsett sexualitet så levde han i en lögn och sedan får Kyrkan skiten för det.... Lovar man celibatet så får man hålla det o stå för det. Annars så kan han bli präst hos någon annan kyrka i USA som tillåter typ allt.. Det är ju rätt gott om dom i västvärlden numera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan! Oj vad jag inte delar din uppfattning och oj vad Påven inte heller delar den. Hoppas att Franciskus kan reformera enligt de uttalanden han har gjort. Sedan får naturligtvis sådana som du leva kvar i stenåldern. Har dock svårt att tro att du, och andra med dina åsikter, är särskilt lyckliga och kärleksbudskapet torde inte nå fram till er hur som helst. Allt medan vi andra lever i nutid!

      Radera