1 april 2015

Om "experter", "folkpoliser" och mediekåthet!

När stora händelser sker i världen kan man vara mer än säker på att ett stort antal s.k. experter vädrar morgonluft och förväntar sig att få uttala sig till tidningar och i morgonsoffor. Om ingen inbjudan kommer så skriver de helt sonika en egen krönika om det som hänt, ibland i en tidning där de redan är arvoderade skribenter. Om inte Göran Greider har en åsikt, även om det som hänt ligger miltals från hans intressesfär, så undrar många om karln är sjuk!

I resten av samhället kallas sådana som också anser sig besitta sanningen om olika företeelser för ”folkpoliser” eftersom de gärna vet att berätta om hur det ligger till med bl.a. ouppklarade brottsfall, gärna medan eventuella förundersökningar just påbörjats!

En annan tyckare, i media betecknad ”flygexpert”, är Hans Kjäll. Har det inträffat något som helst som innefattar en flygande farkost så är det säkert ”som amen i kyrkan” att ett utlåtande är att vänta inom några hjärtslag!

För ett år sedan ungefär kunde Kjäll glatt meddela att den ”ping” som sades ha hörts sisådär 3 timmars flygresa sydväst om Perth troligen tillhörde det saknade malaysiska MH370. Pulsen från ”pingen”, på 37,5 kHz, fick ”experten” Kjäll att bryta ut i lyriska ordalag. 

Några dagar tidigare hade samme Kjäll konstaterat att ”flera pusselbitar” fallit på plats när Inmarsat påstod att de, via satellitsignaler, ”visste” nedslagsplatsen för MH370.

I går kunde TT berätta att ”flygexperten” tyckte att slutledningarna som dragits i samband med självmords-flygkraschen i Alperna var för snabbt dragna. Kjäll menar att det kan ha inträffat ett ”tekniskt fel” som försatt andrepiloten Lubitz i medvetslöshet. Han skulle ha kunnat drabbas av syrebrist och anledningen till att Kapten Sonderheimer lämnade cockpit skulle ha varit för att hämta syrgastuber!?! Detta samtidigt som vi nu vet att hjälte-kaptenen använde kofot för att slå sig in på flightdeck allt medan passagerarna bad, skrek och hade dödsångest. Utan någon som helst syrebrist!

Det kommer hela syndafloder av rena spekulationer om flygkraschen. I svensk media rapporteras det om att det finns en filminspelning inifrån planet under dess sista sekunder. 
Detta förnekas av bl.a. CNN som intervjuat utredare.

Nu är det nog ändå dags att låta utredningen ha sin gång utan att ”experter” uttalar sig rakt emot det som redan är känt!

Att Göran Greider säkert kommer att uttala sig om den tragiska kraschen, om han inte redan har gjort det, är liksom att vänta. Precis lika säkert är att alla borde bortse från det han har att påstå!

Att en ”flygexpert” i tid och otid uttalar sig märkligt fel när det handlar om flygolyckor är däremot rent beklämmande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar