3 april 2015

Om nordkoreansk "online shopping" och glädjeflickor!

BBC berättar på långfredagen att den nordkoreanska befolkningen nu erbjuds att shoppa online!

Det är den statligt (vad är inte statligt i diktaturen?) drivna sajten Okryu som via den likaledes statliga varianten av Internet, Kwangmyung, påstås kunna erbjuda mat, mediciner och en hel massa andra produkter.

Vad som kan låta som en fantastisk utveckling i ett av världens absoluta mörkerländer är naturligtvis ingenting annat än ett otroligt deprimerande försök av Kim Jong-un och hans närmaste undersåtar att försöka få omvärlden att tro att allt är frid och fröjd och att lyckan i hans land är så där oöverstigligt stor som bara de kan låta påskina!

Vi får inte veta hur många svältande nordkoreaner som alls kan utnyttja internet? Det sägs heller ingenting om vem som kommer att ha råd att handla? Framför allt får vi inte med ett ord veta exakt vilka varor, och till vilka priser, som kommer att kunna erbjudas det fåtal som av landets styre tillåts ha tillgång till något som liknar Internet såsom det såg ut hos oss för sisådär 35 år sedan?

Den enda ljuspunkten nymodigheten skulle kunna innebära är enligt Kim Heung-kwang, en avhoppad tidigare professor vid ett universitet i Pyongyang, numera boende i Sydkorea, att det nordkoreanska styret insett att ”marknadsekonomin inte längre går att blockera fullständigt.”

Annars är sig allt likt i Pyongyang med omnejd. DN berättar att Kim Jong-un, efter tre års officiell sorg efter att han far gick hädan, nu tänker sig börja leva loppan igen! Ett garde av ”glädjeflickor” söks i platsannonser i Nordkorea. Dessa ska sjunga, dansa, städa samt erbjuda den bästa sex som står att finna i landet. Deras tjänster är inte bara till för Kim Jong-uns egna sjuka lustar utan hans närmast förtrogna skall också ”servas” av glädjegardet!

Det är så att man blir spyfärdig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar