11 april 2015

Om Nordkorea och mediabevakning

I veckan kunde nyhetsbyrån UPI berätta att Nordkoreas lärarkår nu har fått nytt studiematerial att sprida till sina elever. I Sverige citerar DI och Metro notisen.

Via den nya boken får barnen i mörkerlandet lära sig att deras nuvarande ledare, Kim Jong-un, lärde sig köra bil när han var tre år gammal. Vid nio års ålder tävlingsseglade han mot en icke-namngiven ledare för ett företag som tillverkar lyxbåtar. Naturligtvis vann lille Kim!

DN publicerar också nyheter från det slutna landet. Vi får veta att ledaren har skadat handleden eftersom han synts med bandage.

Det känns som om DN därmed tycks vara uppriktigt oroliga över diktatorns hälsa.

UPI berättar också att det just nu tycks pågå stora omflyttningar i det nordkoreanska ledarskiktet. En hittills ledande officer i den nordkoreanska militären, Hwang Pyong So, lär ha ”degraderats” till att ”bara” vara nummer två i styret av huvudstaden Pyongyang.

Jag inser att det nog inte kan vara lätt att få fram oberoende rapporter från staten med enorma fångläger. Att DN då väljer att berätta om ett bandage när andra rapporterar om indoktrinering modell värre är beklämmande!

Själv vill jag gärna tolka framtagandet av den nya boken till lärarna, bandaget och omflyttningarna som att det pågår någon slags avancerad maktkamp i Nordkorea. Jag fortsätter drömma om att den fruktansvärt kuvade befolkningen så småningom kommer att stå som segrare mot det förfärliga förtrycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar