20 februari 2014

Koreanskt möte i svenskt rosa skimmer

I Mount Kumgang, en nordkoreansk semesterort(?), har 82 sydkoreaner fått möta släktingar de varit åtskilda ifrån i mer än 60 år.

Svensk media skildrar i solskensfyllda ordalag återföreningen som varade under några få timmar.

DN visar bilder på uppklädda syd- och nordkoreaner som gråtande omfamnar varandra.

DN:s Torbjörn Petersson skriver ett positivt reportage om hur de lyckliga, som nu får möta varandra, ”haft tur i en lottdragning.”

Den som läser internationell media, BBC, CNN m.fl. får en mer nyanserad bild.

Lottdragningarna sker på den sydkoreanska sidan, där mer än 70 000 människor hoppas på en chans att få träffa släktingar i norr. I Nordkorea antas urvalet ske uteslutande baserat på lojalitet mot styret.

Vid mötet i Mount Kumgang stod nordkoreanska tjänstemän utposterade vid varje bord där mötena skedde. Alla samtal avlyssnades noga och ingen fri konversation kunde genomföras.
De nordkoreaner som fick tillfälle att möta släktingar från syd ser alla välmående ut på de bilder jag sett, något som tyder på att de allesammans tillhör en välprivilegierad minoritet i den hårda diktaturen.

De gåvor som sydkoreanerna hade med sig, varma kläder, mediciner och livsmedel lär därför knappast att komma till användning där de som bäst behövs; Hos den svältande majoriteten i norr eller de, fler än 100 000, som lever i de beryktade fånglägren!

En nordkorean lär högt ha tackat sin ledare Kim Jong-un för dennes ”välsignelse” att tillåta mötet.

Sydkoreanerna å sin sida hälsades, innan de kom fram till mötesplatsen, av ett nyuppfört monument som bar texten: ”Länge leve General Kim-Jong-un, solen i det militärt främsta Korea!”

Det hade varit klädsamt om svensk media även rapporterat om de inte fullt så positiva delarna av ”släktkalaset” i Mount Kumgang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar