18 februari 2014

Dyrare pass en nödlösning!

Rikskriminalen föreslår att det ska bli dyrare att skaffa ett nytt pass om man ”förlorat” sitt gamla, ännu giltiga sådana!

Grundavgiften ska fortsatt vara 350 kr men för varje pass som ”försvinner” ska det bli dyrare att fixa ett nytt.

Tanken är att man på detta sätt skall komma åt de mindre hederliga som säljer sina pass till s.k. ”look-alikes”, dvs personer som påminner om den rättmätige passinnehavaren och därmed har en chans att glida förbi en trött passkontrollant.

Tanken är god men ändå fel!

En människohandlare kommer att fortsätta handla med pass. Dessa kommer att bli dyrare och i slutändan är det den förtvivlade flyktingen som får stå för fiolerna!

Missbruket kommer, med Rikskriminalens förslag, bara att ta sig nya uttryck!

Vad jag har förstått så har vi i dag i Sverige ett pass som är mycket avancerat med åtskilliga säkerhetsdetaljer som är extremt svåra att förfalska. Att sälja ett pass till någon som påminner om innehavaren är i stort sett den enda framgångsvägen för att, eventuellt, kunna passera ett vaksamt öga.

Rikskriminalen är säkert på väg att komma tillrätta med problemen med ”tappade” pass. Dock är det ganska synd om de som faktiskt blir bestulna på sina pass och därmed kvalificerar sig upp i en högre priskategori för att kunna resa!

Den enda lösningen jag kan se är att de tappra passkontrollanter som bevakar våra gränser får ännu mer utbildning och ännu fler kollegor så att gränsen kan bevakas på ett än mer vaket sätt!


1 kommentar:

  1. Håller helt med dig. Fler alerta välutbildade passkontrollanter behövs verkligen!

    SvaraRadera