27 juni 2012

Snatteri starten på ett kriminellt liv

Justitieminister Beatrice Ask tillsätter i morgon en utredning som bl a ska undersöka möjligheterna till straffskärpning när det gäller snatteri.

Utmärkt!

Även den mest kriminelle har någon gång påbörjat sin brottsliga bana och kan hårdare straff få någon att avstå från att begå brott så är det bra.

Kritiker, som Morgan Johansson (S), säger visserligen att en straffskärpning inte kan uteslutas men att problemet egentligen ligger hos polisen vars brottsuppklarningsprocent ju lämnar en del att önska.

Det är möjligt att ett högre straffvärde kan ändra på den saken, det återstår att se.

Snatterier är förutom ett trist arbetsmiljöproblem för de som arbetar i butik ju också kostnadskrävande för oss hederliga konsumenter. Om prisökningar kan hållas nere, arbetsmiljön i butik bli bättre och ett antal kriminella karriärer kvävas innan de startat p g a en straffskärpning så är det verkligen läge att pröva denna väg.

Som av en händelse blev i kväll en butikskontrollant i Sollentuna huggen av ett spetsigt föremål under ett försök att hindra snatteri. I detta fall har det tänkta snatteriet nu lett till en förundersökning om försök till mord.

En anledning, så god som någon, att se över straffskalorna i samband med snatteribrott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar