6 juni 2012

Skansen duger inte på nationaldagen!

På Skansen har nationaldagen firats. På samma plats firades under många år svenska flaggans dag innan dagen blev just nationaldag.

För första gången på bra många år bestämde jag mig för att åka till Skansen för att fira framför Sollidenscenen. Det borde jag inte ha gjort!

Jag kan konstatera att den förväntade folkfesten uteblev av många orsaker.

Kollektivtrafiken ut till Djurgården stängdes av redan tidigt på eftermiddagen. De spårvagnar och bussar som behövts för att transportera firare gick helt enkelt inte. Vid Djurgårdsfärjorna var det långa köer. Jag tror att många sugna nationaldagsfirare helt enkelt avbröt försöken att ta sig ut till Skansen.

Skansen tar 140:- i entré. För en en-timmes ”folkfest”, stående på en trist asfaltyta är detta på tok för mycket! I alla fall om man vill visa upp just en folkfest!

Väl inne på Skansen var det inte lätt att ta sig fram till Solliden. Flera av de vanliga gångstråken var avspärrade med kravallstaket när man väl kom upp för backar och trappor. Detta utan att det funnits en enda skylt med information om detta innan bergsbestigningen började. I en enorm kringgående rörelse fick vi ta en rejäl omväg för att överhuvudtaget ta oss fram till firandet!

Inte nog med det; Att vara livepublik framför Sollidenscenen lämnar en hel del att önska. Ljudet för publiken är minst sagt uselt och många stora träd skymmer sikten.

Det är dags att lyfta nationaldagsfirandet till nya nivåer och då duger faktiskt inte Skansen längre.

Ett alternativ vore gamla Stockholm Stadion och en rejäl folkfest med olika arrangemang under dagen. Storbildsskärmar och ett fungerande ljudsystem skulle göra upplevelsen för de som är på plats till något mycket bättre än det nuvarande alternativet. T-banan går till Stadion och sväljer mängder med folk. Och Kungafamiljen skulle kunna fortsätta med kortegeåkandet, om än med annan destination än i dag.

Festen skulle kunna bli så väldigt mycket bättre och ha så väldigt många fler i publiken än vad vi var i dag!

Förresten; På Sollidens uteservering satt i dag ett gäng från ett parti som säger sig stå för allt det som är svenskt. De ”firade” med många glas på bordet och en av partiets högsta företrädare ägnade sig åt att bua när Riksdagens Talman Per Westerberg höll nationaldagstalet och kom in på ämnet mångfald. Buandet framkallade stort skämskuddebehov! Ovan nämnda partiföreträdare borde ha stannat hemma denna dag!

Ceremonier för nyblivna svenskar är ett lysande exempel på något som passar en nationaldag.

Och låt föralldel Hugo Alfvéns "Sveriges Flagga" komma till heders igen. Att vara stolt över det som är svenskt och den svenska flaggan borde tillhöra en majoritet svenskar i stället för den minoritet som nu tror sig ha ensamrätt! 

Folkfesten kan, och borde bli, mycket större!

Att skrota Skansen som festplats för nationaldagsfirandet vore en god början!

3 kommentarer:

  1. Din idé om att flytta nationaldagsfirandet från Skansen är intressant, men det blir nog svårt; många är ju så fästa vid traditioner... Det är däremot trevligt att ha en anledning att fira med familjen även om ingen egentligen bryr sig så mycket om själva dagen.

    SvaraRadera
  2. Skansen kommer få en rejäl upprustning när det gäller solliden. Scenen skall bli större, få bättre tak och elektronik. Dessutom så skall marken plattas till. Jag kommer inte ihåg om det var planerat redan till 2013, men fint skall det bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju bra! Men om publiken inte kan ta sig dit eller tvingas till omvägar för att ta sig fram till Solliden så räcker det ju inte riktigt till i alla fall....

      Radera