16 juni 2012

En desertör är en desertör!

DN berättar i dag om David A Hemler, en amerikansk soldat, som för 28 år sedan, 21 år gammal, valde att desertera från den amerikanska armén.

Hemler har sedan dess levt i Sverige, påstått att han är från Schweiz men samtidigt brutit på amerikansk engelska utan att någon egentligen brytt sig om att kolla upp bakgrunden.

Visserligen har ett ex, hans äldsta dotters mamma, alltid frågat men svaren har uteblivit.

Jag antar att DN, och Hemler, vill att hela historien skall upplevas som en tårdrypande snyftare och att den ska väcka sympati för det val den då 21-årige soldaten gjorde.

Hemler säger bl a att President Reagans politik gjorde att han valde att fly fältet. Ja, det är Hemler naturligtvis fri att tycka. Om Reagan kan man tycka mycket. Under sina ämbetsperioder var han dock en av USAs mest framgångsrika Presidenter genom tiderna. När hans period som President var över var både inflation och arbetslöshet lägre än den dag han tillträdde och kriminaliteten hade sjunkit betänkligt.

Hemler påstår att han blev blåst när det gäller överenskommelse om lönen men om han försökte bestrida detta faktum får vi inte veta. Däremot får vi veta att Hemler blev deprimerad.

Att han lyckades bli registrerad hos svenska myndigheter som medborgare i ett ”okänt land”, få arbets- och uppehållstillstånd och lyckas skapa ett 28 år långt liv i vårt land väcker frågeställningar om svenska myndigheters kapacitet att ifrågasätta.

Man borde kunna ställa krav på en 21-åring att han/hon ska inse följderna av ett ingånget avtal. Att lova trohet till sitt land över ett antal år kräver en viss eftertanke.

En desertör är en desertör! Även efter 28 år!

Möjligen kan vi hoppas på att få ta del av mer detaljer under kommande dagar.

Hittills är jag dock inte imponerad, av vare sig DNs inställsamma publicerande, desertörens historia eller svenska myndigheters agerande när det gäller den aktuella soppan!

24 kommentarer:

 1. "En desertör är en desertör!"
  ...så tänker säkert USA's arme ja.

  Man i vissa avseenden se honom som en politisk flykting, som efter att ha insett vad de håller på med tog ställning om att inte längre vara del av det.

  SvaraRadera
 2. Det är som sagt frivilligt att gå med i en yrkesarmé. Dessutom är det hela tidsbegränsat, fem år gissar jag han skrivit på för.
  Han var dessutom soldat i en armé som tillhör en demokrati som med sina rötter är 200 år äldre än den svenska demokratin. Stackars DNs kommunistiska journalister som inte har annat att skriva om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sv: Erik Lidström

   Men efter att du gått med, är det inte frivilligt längre. Är det skäl nog för att lägga alla etiska funderingar på hyllan?

   Jag tycker kvalitén i att kunna säga stopp är beundransvärd, må vara om han gjort det på grunder som jag kan ställa mig bakom eller ej. Det är långt mycket säkrare att bara följa etablissemangets vilja än att avvika. Och de flesta grymheter bygger på att människor gör det tidigare utan att någon vågar säga ifrån.

   Det hade kanske varit etiskt bättre att ta konsekvenserna på ett annat sätt än att dessertera, men jag har ingen möjlighet att väga vilka uppoffringar det skulle innebära för honom personligen.

   Jag förstår inte varför USA's (eller sveriges) historia skulle legitimera eller fördöma något i sammanhanget. Kan du utveckla?

   Radera
  2. USA's demokrati 200 år äldre än den svenska? När det fortfarande finns stater som inte godkänt det 13 e tillägget (om slaveriets upplösning) förrän långt in på 1900-talet. (Kentucky 1976 och Mississippi 1995).

   Radera
 3. @Anonym 20:42

  Begrepp som lojalitet och trohet har ingen innebörd för dig, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 09:26

   Varför tror du dig veta något om mig som person beroende på att jag kommenterar Hemlers fall? Jag har varken gjort det ena eller andra.

   Men okej, jag kan föreställa mig att begrepp som lojalitet och trohet tappar sin innebörd om man upplever att de används för att rättfärdigea övergrepp och förtryck. Provocerar det dig?

   Radera
 4. Jag har en kompis som "suttit fast" i Amerikanska armén större delen av sitt liv. Det har kostat honom extremt mycket och han har hela tiden upplevt att han "sitter fast" eftersom han inte har något att falla tillbaka på (ingen utbildning utöver den ganska gedigna han fått genom armén). Han har ett kontrakt som säger att om han tackar nej till uppdrag, eller om han säger upp sig - mister han sin pension. Mister man sin pension i USA svälter man stort sett ihjäl.

  Han har under alla år varit med i de flesta krig/situationer USA har varit inblandade i (80-talet och framåt). Han har bedrivit kemisk stridsföring (hans specialistområde) och mår fysiskt och psykiskt illa över det han har gjort.

  Men han har familj och en extremt plikttrogen känsla för att han måste försörja dem även om det kostat honom större delen av sitt liv (han har dessutom missat stora delar av sina barns uppväxt genom att helt enkelt vara stationerad i krigszoner runt om i världen).

  Jag kan förstå om man vill desertera. Det kan jag verkligen. Om man dessutom inte har någon familj att försörja är det nog nära till hands att ta chansen om den uppstår när man befinner sig i länder där det finns möjligheter att skapa ett nytt liv.

  Förutom ovanstående så har jag förstahandserfarenhet av hur lätt det är att få uppehållstillstånd, arbetstillstånd och även medborgarskap i Sverige om man bara är från "rätt" land och har en anledning att vara här.
  MYCKET osunt, egentligen.

  SvaraRadera
 5. Ja vad trodde han de skulle säga? "Välkommen hem, allt är förlåtet". Politiskt sett är det omöjligt nu när han blossat upp det i media. Det enda det kommer resultera i är att han omöjligen kan resa till USA, men samtidigt kan han inte kan utlämnas för att ha deserterat. Jag förstår inte hur han kan ha bott så länge i Sverige utan att ta reda på det och kontakta sin familj tidigare.

  SvaraRadera
 6. Men tänk sen om ditt barn skulle gå med i armén och göra utlandstjänst. Sen efter ett tag så inser hon/han att det här är inte rätt det vi gör, och deserterar. Då är ditt barn en "desertör" och får inte komma tillbaka in i landet på kanske 10 år eller får fängelse (Som i USA).

  Hur skulle du må då Jens? Skulle du fortfarande tycka att en desertör alltid bara var en desertör? Tänk på dem som deserterar och måste lämna sin familj, sitt land och alla sina vänner bakom sig och låtsas vara en helt ny person för att överleva, även om det kanske bara är temporärt i vissa fall. Du tror inte att det kan vara ett svårt beslut som personen i fråga tänkt på rätt ordentligt?

  Min far är desertör och en av det absolut bästa människorna i hela världen. Han ville inte åka till ett annat land för att döda människor, gör det honom till en dålig människa? Själv tycker jag tvärtom, det gör honom till en bra människa och visar stort mod att han vågade säga nej.

  Jag önskar att det fanns fler desertörer här i världen, kanske vi skulle kunna ha lite mindre krig då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om mitt barn gått med i armén? Ja, då hoppas jag att jag som förälder givit barnet så mycket vett under uppväxten så att han/hon lärt sig att ta ansvar för sina handlingar. Att ett ingånget avtal är ett ingånget avtal. Att lagbrytare som, rånare, pedofiler, desertörer och andra inte förtjänar att ömkas för eller tyckas synd om!

   Radera
  2. Så de som deserterade från Hitlers armé, de som deserterade från Saddams armé och de som deserterar från t.ex. Kim Jong Uns armé.......är de också sådana desertörer som bör bestraffas och som man ska se ner på enligt dig?

   Jag förstår din poäng med att man ska följa ingångna avtal men det är lätt att döma utan att veta hela bakgrunden.

   Radera
  3. Rekryterna i de arméer du nämner har knappast mönstrat på av fri vilja. Och de som mot all förmodan gjorde det lär väl inte desertera, eller? Det är stor skillnad på att göra ett eget val eller att tvingas till något mot sin fria vilja!

   Radera
  4. En stor del av människorna i Tyskland, Irak och Nordkorea har åtminstone under en viss period trott, tack vare den propagandan de blev/blir matade med, på sina ledare och sett dem som räddningen och trott att det de slagits för är helt rätt.
   Så de flesta har nog levt med uppfattningen att mönstrat av så att säga fri vilja.

   Ponera att man gick med i Saddams arme på 80-talet för att man trodde på hans agenda , men sen inser man att man inte håller med lägre, man vill inte fortsätta och man deserterar.
   Kommer en sådan person att vara en "desertör är en desertör" i dina ögon?

   Bara för att Hemler deserterade från en västerländsk arme och att vi är västerländskt land så tycker jag inte att man blint och utan att ifrågasätta gå på armens linje.

   Men jag inser också att de måste i princip statuera ett exempel med Hemler för annars kan de få många fler sådana fall. Dessutom är chansen att en amerikansk domstol friger honom minimal. Om de ska frige honom måste de komma fram till att landets politik var och är fel och fördöma landets militära insatser.

   Radera
  5. Intressant åsikt. Du menar alltså att eftersom Saddams Irak, Hitlers Tyskland och Kim-dynastins Nordkorea hjärntvättar/hjärntvättade sina folk så går samma teori att omsätta på USA? Nej, så banne mig! Hemler har vid myndig ålder klivit in på ett rekryteringskontor och skrivit på ett kontrakt. På eget bevåg och av egen fri vilja!
   Därefter levt under falsk identitet i 28 år och inte ens berättat för sina barns mödrar om sin bakgrund. Du skriver att man inte blint kan gå på arméns åsikter och underförstått vill du att vi blint ska tro på en man som ljugit i nästan tre decennier???

   Radera
  6. "Rekryterna i de arméer du nämner har knappast mönstrat på av fri vilja."

   Jens du skrev ju att "en desertör är en desertör", varför denna särbehandling och hyckleri? Varför skriver du påståenden som du inte kan bevisa? Eller är du så naiv att du tror att du kan skilja på folk som good guys och bad guys ? Låter som typiskt naivt konservativt tänkande... Det är en värld med många gråskalor vi lever i.

   Tycker för övrigt att han var korkad som gick ut med sin berättelse, han har ju mycket att förlora... aningen korkat kan tyckas.

   Radera
 7. Av artikeln att döma är han inte bara eftersökt av militär underättelsetjänst utan tycks även ha jobbat för densamma.
  Killen kan nog vara glad att lever för det brukliga i sådana här kretsar är väl att man skickar en "hit man" ?

  SvaraRadera
 8. Sverige är, har varit och kommer alltid att vara ett "paradis" för diverse desertörer, krigsförbrytare och övriga internationellt eftersökta kriminella vilka samtliga erhållit PUT under begreppet "flykting"?
  Jag undrar vad "batikhäxorna" och "kaffe_latte_gänget" anser om ett större antal svenska män "flyr fältet", till ett annat land, i fall Sverige blir utsatt för hot från ett främmande land?

  SvaraRadera
 9. Världens arméer behöver fler desertörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, klockren kommentar!

   Radera
 10. Det verkar finnas många "förstå sig påare". Som alltid vet bättre än dom människor som var involverade. Som alltid har något att kritisera eller tycka till om. Istället för att kultivera något kärleksfullt, insiktsfullt och kreativt.

  Jag har varit i krig och hört allt mellan himmel och jord. Denna amerikan är en fjärt i rymden som ser efter sitt eget som så många andra gör. Än sen? Det finns många desserterade barnsoldater som flytt till Sverige, bloggaren här tycker väl såklart sig veta hur dom borde gjort också kan jag tro. Ta ett vapen någon gång och sikta? Sen kan vi prata om vad och hur någon gjorde..

  Om ni är intresserade i amerikansk politik, kolla in Ron Paul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm....det aktuella fallet handlar knappast om en "barnsoldat"! Det hade varit ett helt annat läge! Nu handlar det om en person som var myndig när han beslutade sig för att mönstra på....

   Radera
  2. Jan Karlsson19 juni 2012 15:14

   Jens har klara åsikter om hur desertörer ska behandlas. Jag utgår ifrån att du Jens har egen erfarenhet av krig för att backa upp dina åsikter, och inte bara refererar till din favoritfilm Deer Hunter.

   OM det är så att du INTE har eget kött på benen så vet du inte vad du pratar om. Börja med att göra några vändor i ett krigsområde och få upp ögonen hur regeringar egentligen aggerar när väljarskaran inte har tillgång till förstahandsinformation.

   Om du tror dig veta hur någon reagerar under beskjutning utan att själv ha upplevt det så är du bara pinsam. Du anser dig ha rätt att döma utan att själv ha upplevt det de har upplevt.

   Har det aldrig slagit dig att de deserterar av en anledning? Är det helt förbi din fattningsförmåga att sätta dig in i en annan människas situation och undra: vad har han eller hon varit med om som gör att desertering är enda utvägen?

   Det finns inget hedervärt i att ta ett liv. Framför allt inte åt en regering som bygger sina krig på lögner. Har man aldrig upplevt krig, på riktigt, vet man inte vad skriver på för. Tror du något annat så är du naiv. När man kommer hem igen är man inte samma person. Han har en helt annan insikt. Man har en helt annan empati. Vissa kan inte ens åka hem...de bor där.

   Radera
  3. Vilket utstuderat ordbajseri som helt saknar relevans till det aktuella fallet. Vad Hemler kan ha upplevt för fasor på en flygbas i Tyskland i slutet av 1980-talet vet jag inte men det lär inte handla om det du spyr ur dig! Den anledning till desertering som vi fått oss till livs i Hemlers fall är depression och för dålig lön! Håll dig gärna till ämnet Jan, om det nu är det du heter? Eller skaffa en egen blogg för dina tyckanden!

   Radera
 11. Naturligtvis har myndigheterna hela tiden vetet han kom från USA! Att man "stämplade in" han som "okänt land" var troligen ett försök att mörka honom i rullorna. Sedan ville säkert MUST prata med honom om det var så han jobbade i den branchen.

  Att bryta ett ingånget avtal kan vara civilkurage, om inga andra vägar finna att gå när man finner sig var inblandad i oaceptabel verksamhet kan det vara försvarbart att sticka därifrån. Var detta fallet? Om det kan jag inget säga, saknar den kunskapen så det skulle bara bli spekulation. Det fanns fog för att acceptera vietnamdesertörerna men i detta fallet vet jag inte.

  SvaraRadera