31 januari 2012

Har Löfvén gjort sin första "Juholtare"?

På dagens DN Debatt skriver en flock sosse- och fackpampar om det projekt de har för avsikt att sjösätta.

Det ska handla om "tillväxt, hållbarhet, avtalsmodeller, integration med mera"!

Ambitionen är det knappast något fel på. Här ska avhandlas rubb och stubb inom ett oändligt spektra.

Skribenterna börjar med att påstå: "Socialdemokraterna i Norden vinner val".

Va? Gör de? Var då?

I Danmark gick sossarna tillbaka i senaste valet. I Norge åkte sossarna på storstryk i kommunalvalet och i Finland väntar en konservativ presidentkandidat på att ge motståndaren storstryk.

Vidare trycker undertecknarna av debattartikeln på att kopplingen mellan fack och parti är stark och ska bli starkare. Det sägs att "organisationsgraden" är hög.

Va? Är den?

Såvitt jag vet så inser alltfler, åtminstone i Sverige, att fackföreningsrörelsen inte alls motsvarar förväntningarna. Man får, så att säga, otroligt lite för de höga avgifterna. Om man nu inte uppskattar att fackpamparna tjänar grova pengar och konfererar och vurmar för projekt…

Dessutom visade det senaste riksdagsvalet att många, som ännu inte tagit steget ut ur facket, valde att rösta på annat än sossarna.

Med funderingar om "vilka drömmar medborgarna i dag har" vill skribenterna få oss att tro att förnyelse står på agendan inom en mycket snar framtid. I själva verket påstår jag att artikelförfattarna envist drömmer om förgångna tider och har en romantiserad bild av en tid som sedan länge har flytt!

En annan reflektion är att undertecknarna av debattartikeln inte direkt kan betecknas som unga. Var är den generation som snart ska ta över? Men det tycks ju vara modellen för sossar i Norden att värna de maktpositioner man erhållit inom "rörelsen". Gud förbjude att nya förmågor får chansen!

Det är nästan så jag hoppas att Stefan Löfvén skrev under debattartikeln innan han valdes till partiordförande.

I annat fall ligger det nära till hands att påstå att Löfvén just gjort sin första "Juholtare"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar