13 januari 2012

Det blir varmkorv och pastejmackor till middag!

Så var det dags för ett livsmedelslarm igen! Med tanke på frekvensen på dessa är det märkligt att mänskligheten överlevt så pass länge!

Denna gång är det korvar och pastejer som driver oss ned i gravarna.

Av dessa produkter drabbas vi av bukspottskörtelcancer. Eller risken ökar markant i alla fall visar en artikel publicerad i British Journal of Cancer (vilken otroligt lockande titel på en avis!).

Boven i dramat påstås vara nitrit, en vanlig tillsats vid livsmedelsproduktion.

Ok, vi som inte enbart äter spenat kanske borde oroas om inte…

Nitrit finns ibland naturligt i livsmedelssammanhang. Det gör också ”kompisen” nitrat!
Nitrat finns främst i grönsaker som rödbetor, sallat, mangold och, just, spenat. Nitrat omvandlas, åtminstone upp till 20% av ämnet, till nitrit i den mänskliga mag-tarmkanalen. Detta enligt Livsmedelsverkets hemsida där medarbetare vid Toxikologiska enheten berättar en hel del intressant.

Således kan vi inte äta ett antal sorters grönsaker heller. Förutom de cancerframkallande varmkorvarna.

Varför i hela världen slår svensk media upp denna skräckpropaganda typ ”om det regnar på en udda torsdag och du har blå underkläder på dig riskerar du att drabbas av galopperande diabetes om du utsätter dig för stormvindar”?

Jag fortsätter att njuta av mina leverpastejsmörgåsar med inlagd gurka (herregud; gurka och ättika i kombination, vilket helvete väntar bakom hörnet nu?), grillkorv med bröd (undrar om vetet inte tar död på mig?), dricker några glas vatten (cryptosporidium eller giardia?) och hoppas att jag får uppleva några trevliga år till. Trots att jag är medelålders!

Media: Kom igen med skräckpropaganda när den lever upp till namnet!

2 kommentarer:

  1. ställ högre krav på korv tillverkarna att dem inte ska ha en massa JÄV.... skit tillsatser i maten istället för att vi ska sluta äta MAT.

    SvaraRadera
  2. Nicklas, man tillsätter bla. nitrat för att unngå botulinumtoxin - och tro mig, du vill inte ha botulinumtoxin i din korv, då är det bättre med lite ökad cancerrisk...

    SvaraRadera