13 januari 2012

Apple, Kina och arbetsvillkor

Sent på fredagskvällen publicerades ett TT/AFP-telegram som berättar om att Apple stoppar sin senaste mobiltelefon i Kina. Samtidigt öppnar företaget för en oberoende undersökning av företagets leverantörer i landet efter anklagelser om bristande arbetsvillkor och självmord bland personalen på en kinesisk fabrik.

Det hedrar Apple!

Vilket multinationellt företag som helst bör ha kontroll över arbetsförhållandena vid sina underleverantörers fabriker.

Att Kina fortsatt väljer, i kampen om det ekonomiska världsherraväldet, att bortse från mänskliga rättigheter är något som får stå regimen. Att fortsätta på denna, misskrediterande, bana lär slå tillbaka på dem själva!

2 kommentarer:

  1. Eftersom DN inte tillåter kommentarer till sina mest sensationella artiklar, passar jag på att kommentera här i stället.

    Återigen visar DN upp journalistik i sann Aftonbladet-klass, när de sätter rubriker som är tydligt missvisande för att locka läsare.

    Enligt uppgift stämmer det att det har förekommit barnarbete hos några av Apples underleverantörer - samma underleverantörer som levererar delar till en stor mängd elektronikjättar. Detta är alltså inget ovanligt.
    Det artikelförfattaren missat, är att Apple i samband med sin egen revision och arbete med att förbättra villkoren för sina underleverantörers anställda, som första teknikföretag anslutit sig till det sk Fair Labor Association som Participating Company. Detta innebär i korthet att man tar ett ännu större ansvar för sina underleverantörers anställda än de flesta andra teknikföretag.

    Sen är det ju också så att Apples senaste telefon inte stoppats i Kina, inget kunde vara mera fel, men det är lätt att tro det när DN skriver som de gör. Däremot började den inte säljas i huvudstadens Applebutiker på utsatt tid på grund av bråk i kön.

    Mer info om Apples medlemskap i Fair Labor Association:
    http://www.prnewswire.com/news-releases/apple-joins-fair-labor-association-137285303.html

    Mer info om Apples ansvarstagande för underleverantörer:
    http://www.apple.com/supplierresponsibility/reports.html

    Tänk nu bara om DN kunde läsa på lite bättre nästa gång, så mycket mer rätt de skulle ha.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för en mycket bra kommentar till mitt inlägg! Inser att jag i min ursprungliga version var alltför snabb med att fördöma även Apple och har därför redigerat en smula.
    Det är kul att få begåvade, och övertygande kommentarer på bloggen!
    Jag anser att jag är en kritisk läsare av det som våra tidningar producerar men denna gång brast jag i min uppmärksamhet! Än en gång; Tack!

    SvaraRadera