19 september 2011

Pierre Schori på djupt vatten

Pierre Schori skriver i dag på SVT Debatt. Han kräver att marinen ska öppna arkiven och visa sanningen om ubåtskränkningarna.

Jag läser, läser och läser igen men blir inte särskilt mycket klokare.

Pierre försöker leda i bevis att om det överhuvudtaget skett några kränkningar så har dessa skett av NATO-styrkor. Han gör det genom att hänvisa till en debatt i Helsingborg, ubåtsutredningen 2001 samt genom att anklaga Moderaterna för anti-Sovjethets.

Ubåtsutredningen 2001 gav vid handen att det förekommit fyra stycken säkra kränkningar mellan 1981 och 1992. Den visade också att U137 gick in i Gåsefjärden avsiktligt. Således är Schoris hänvisning till denna utredning en smula missvisande.

När ubåtsincidenterna, främst under 1980-talet, stod som spön i backen, var Schori själv Kabinettssekreterare och som sådan stående näst högst i rang på UD. Lennart Bodström var under några år Utrikesminister och han var minst sagt skeptisk till att, de eventuella, ubåtarna skulle komma från Sovjetunionen. De båda herrarna i UDs toppskikt var liksom av samma skrot och korn.

Det förtar dock inte det faktum att de som medlemmar i det då allenastyrande Socialdemokraterna torde ha haft ganska stort inflytande på Försvarsmakten. Regeringen tillsätter ju landets Överbefälhavare. Under åren 1986 – 1994 hette ÖB Bengt Gustafsson, tillsatt av sosseregeringen.

Gustafsson har skrivit boken "Sanningen om ubåtsfrågan". I den får vi veta att författaren, genom att noga studera dokumentation och via intervjuer med betydelsefulla personer, slår fast att systematiska kränkningar av vårt territorium under flera år ägde rum och att Sovjetunionen låg bakom. Även Gustafsson slår fast att U137s sightseeing i Blekinge var fullt avsiktlig.

Så vad vill Schori med dagens inlägg? Försöka övertyga oss om att det var en gigantisk mink som väsnades i Gåsefjärden för 30 år sedan? Eller inbilla oss att dagens Ryssland inte utgör något som helst hot och heller aldrig gjort det?

1 kommentar:

  1. Hej Jens.
    Du skriver mycket bra. Jag var med på -70-talet och redan då ansågs Schori vara synnerligen opålitlig i likhet med Sten Andersson.(Båda med guld-Rolex från Castro.) Ryssen däremot var mycket pålitig. Vi visste att han var orolig för Pershing-robotarna i Norge och hamnade han (ryssen) i ett spänt läge var han mycket orolig för sina Östersjö-ubåtar.
    Ryssen analyserade på ryss-vis, icke svenskt DN-blajs, och kom, naturligtvis fram till att framför allt Stockholms skärgård var bra ur alla synpunkter att parkera i, främst för att Nato inte kunde skicka på hans u-båtar taktiska kärnvapen med kryssningsmissiler från Norge. Ryssen försökte också på alla sätt få Sverige att bättre värna sitt luftrum särskilt västerut. Vad beträffar U137 så var det så att ryssen blivit upptäckt i vanlig ordning på Björkfjärden norr om Sandhamn men av någon, såvitt jag vet för oss okänd anledning, kunde denna ubåt icke ge sig iväg vilket var det vanliga då han pingades på från yt-attacken. Då det blev klart att detta inte gick att hemlighålla så krävdes mycket snabbt en avledande manöver omedelbums.
    CÖrlBS hade dock ingen lust att spela med så han gav F-N i den gamla ubåt ryssarna skickade in utanför Karlskrona utan väntade ut händelserna i Sthlms skärgård. Ryssarna blev så desperata när deras "maskirovska" synades att de beordrade Cptn Guskin att strandsätta !
    Jag har alltid haft stor respekt för ryssen och hans motiv men mycket svårt för den svenska kultur- o besserwisser-maffian som inte repsekterar att andra har andra mål och motiv och därför inte tillmäts någon betydelse. Ryssen är bl.a. MYCKET långsiktig och Putin kommer nu se till att ryssen aldrig mer lämnar Gotland. Detta kan vi tacka Reinfeldt för. Odelberg var för hederlig för den svenska politiken och det är mycket synd att han avgick.
    Ryssen föraktar nämligen överlöpare och alldeles särskilt svenska dito !
    Hoppas du nu fått nå´t att fundera på.
    Vh från en som var riktigt med -70 - -77 och därefter vid behov till -91.

    SvaraRadera