29 september 2011

Cyklistrasist - Javisst!

De senaste dagarna har en mindre debatt blossat upp om cyklister och trafikvett.

Jag tillhör skaran cyklistrasister som inte imponeras av cyklisternas framfart. Åtminstone inte de som förflyttar sig i vår huvudstad.

Det är otroligt lätt att dra alla över en kam. Generaliseringarna blir gärna liknande de jag har om taxichaffisar och som innebär att en taxichaufför är befriad från att använda blinkers i trafiken. För så måste det ju vara när man studerar trafikbeteendet.

Att promenerande njuta av vår vackra huvudstad är stundtals förenat med livsfara. Även om det bara är 1 av 10 cyklister som beter sig som svin i trafiken så är det ju ändå dessa vi kommer ihåg.

Ett antal olyckor, en del med tragisk utgång, har inträffat de senaste dagarna. Jag är inte övertygad om att skulden alltid ligger på någon annan än cyklisten själv. Jag minns också min körskolelärares mantra: Du har inga rättigheter i trafiken - Du har bara skyldigheter!

Stockholmspolisens hemsida finns i dag en prislista på vad förseelser kan kosta en cyklist.

Några exempel:

·         Cykla mot rött ljus - 1500:-

·         Ej iakttagit väjningsplikt mot gående - 1500:-

·         Använt fel vägbana - 500:-

Jag hoppas att fler får betala surt för sitt uppträdande! Till dess njuter jag, som trots allt älskar sommaren, av att cykelsäsongen nu lider mot sitt slut.

4 kommentarer:

 1. Så kör du runt ensam i din två tons suv, skitar ner och är bitter. Vi cyklister får orimligt liten yta med tanke på de positiva effekter vi ger samhället:

  1. Friskare, mindre hjärt och kärlsjukdomar - kräver mindre vårdresurser
  2. Mindre buller
  3. Bättre luft i innerstaden - höjer medellivslängden
  4. Tar mindre plats, kan bygga mer grönområden istället för parkeringar.
  5. Sjukdomar sprids snabbt i kollektivtrafiken, inga nya influensautbrott.

  Det går inte att gå till jobb/skola om man måste undvara tre timmar per dag. Däremot går det att cykla samma sträcka på 50 minuter.

  Hur många gående har dött eller skadats av att bli påkörda av cyklister?

  SvaraRadera
 2. Har ingen bil! Utnyttjar kollektivtrafiken eller, ännu hellre, benen. Kliver upp en timme tidigare än jag skulle behöva, hoppar av t-banan 6 km från jobbet och GÅR! Blir dagligen, förvånande nog, nästan nedmejad av halvfeta människor som tror att de är läckra i spandex och dessutom har all rätt i världen att skita i lagar och förordningar!

  SvaraRadera
 3. Håller helt med. Stockholms cyklister ska lägga ned och sluta gnälla. När ni lärt respektera oss gående så lovar vi ställa upp på er. Men till dess.....

  SvaraRadera
 4. Håller med Jens in i minsta detalj och till sista punkt och kommatering. Cyklisterna har en oförutsägbar förmåga att göra som dom själva vill och dessutom febrilt ringa på sin ringklocka.

  SvaraRadera