30 januari 2019

Lämna blod - få kultur gratis!


I mitt nyhetssökande världen över besökte jag i dag den spanska tidningen La Opinión de Málaga.

De berättar att den 1 februari inleds kampanjen ”Lämna blod – för kärleken till konsten.”

Vården skriker ständigt efter nya blodgivare. Det tycks vara likadant i Sverige som i Spanien, det senare landet som dessutom är världsmästare i antalet organdonationer och transplantationer sett till befolkningsmängden.

I Sverige fajtas det mellan de politiska partierna om huruvida det ska vara gratis att gå på museer. I Andalusien väljer man en annan väg!

Kampanjen som nu startar är ett win-win-förslag; Gör något för samhället så gör samhället något för dig! Jag finner idén lysande!

De som nu blir blodgivare i Andalusien får som kompensation gratisbiljetter till museer och andra kulturella evenemang.

Om vi bortser från att potentiella, men homosexuella, blodgivare fortsatt diskrimineras svårt då karensen efter att ha haft en ny sexpartner skiljer sig väsentligt åt mellan heteros och homos i Sverige, så är idén att locka med ”gratis” bara du ställer upp mycket bra påstår jag.

I stället för att skattekronor ska gå till gratisentréer till museer som många ändå aldrig väljer att besöka så kan de som vill välja; Gå gratis efter att ha gjort en välgärning eller betala entréavgiften!

Den andalusiska kampanjen, som inte är den första i ordningen, vore väl värd att studera närmare för svenska kultur- och vårdpolitiker samt för de som fortsatt inbillar sig att ”gratis” verkligen är just det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar