11 januari 2019

Lidl flyttar falukorvstillverkningen till Tyskland! Oanständigt!


Som många redan vet så är jag en förespråkare för konkurrens. Jag hejar därför ivrigt på när t ex nya butikskedjor slår upp portarna på den svenska marknaden och tänker att det bara kan gynna oss konsumenter.

Den tyska lågpriskedjan Lidl har varit framgångsrika och flera av företagets produkter har genom åren vunnit olika tester och priser. Som exempel kan nämnas det egna tvättmedelsmärket Formil som utsetts till bäst i test eller Enebackens Falukorv som flera gånger vunnit priser, nu senast i Chark-SM 2018.

Just falukorven är ett bevis för att Lidl tänkt rätt som tillåtit sig själva att saluföra även de svenskaste av alla svenska produkter, som den kaxiga uppstickaren de vill att vi ska anse att de är.

De flesta charkprodukterna hos Lidl säljs under varumärket Dulano, som har sin huvudsakliga tillverkning i Tyskland. Enebacken har därför varit ett lätt val för att säkra att produkten är tillverkad i Sverige.

Enebackens falukorv har under flera år varit en favorit i mitt kök. Med god smak och ett fastare innehåll än de flesta andra smetiga falukorvarna på marknaden har valet varit lätt.

Falukorven måste väl anses vara något av det svenskaste vi har. Den har genom åren skyddats på olika sätt, dels genom namnskydd som numera är borttaget men också genom regler som föreskriver vad den måste innehålla.

I dag står falukorven under EU-beskydd av beteckningen GTS, garanterad traditionell specialitet, ett särartsskydd som innebär att produkten är traditionellt framställd enligt lika traditionell praxis.

I veckan var jag inne i en Lidl-butik för att köpa en 2-pack falukorv och fann till min fasa att det stod Dulano på förpackningen.

Jag skrev genast till Lidls kundtjänst och protesterade och frågade om det verkligen kunde vara möjligt att företaget väljer att ta bort en prisvinnare ur sortimentet. I dag fick jag svar; 
Ett ganska kortfattat sådant där huvudpoängen, kort men inte alls så gott, var: ”Den efterfrågade produkten ingår inte längre i vårt sortiment.”

Ridå för Lidl! Jag hoppas att det är många som nu väljer att göra som jag; Protestera till företaget! Gör om – gör rätt!

Det är mer än tråkigt att Lidl väljer att lägga tillverkningen av den svenskaste av korvar utomlands. Det är ännu tråkigare att de enligt gällande regelverk tycks ha lov att kalla korven för just falukorv.

I anständighetens namn hoppas jag att Lidl döper om produkten till typ ”Schwedische wurst aus Leipzig” eller något liknande.

Sista falukorven är köpt hos Lidl av mig om ingen ändring snarast sker.

Nu börjar jakten på ett nytt favoritmärke av falukorv. Det kan bli svårt eftersom utbudet i stockholmska butiker är starkt begränsat till butikskedjornas egna märken samt ett fåtal andra producenter.

Lidl har begått ett mycket stort misstag!

3 kommentarer:

  1. Enebackens falukorv finns fortfarande som 1-pack,bara ta 2 sådana!

    SvaraRadera
  2. Ta två Enebackens Falukorvar då!! Inte behöver de väl sitta ihop?? De smakar utmärkt som en å en!Jag försäkrar!!

    SvaraRadera
  3. Föredrar Dulano som har goda produkter

    SvaraRadera