2 februari 2019

Swish - så är du blåst, kriminell eller både och!


Ett mejl dimper ned i brevlådan på jobbet: ”Hej! NN fyller 50 på lördag och jag tänkte fixa en present. Vill du vara med så swisha till mig på nummer…..”

En i dessa dagar inte helt ovanlig begäran.

Jag har aldrig haft swish och kommer aldrig att skaffa det heller. Avsändaren av mejlet vägrar ta emot cash och är inte sugen på att lämna ut sina kontouppgifter så att jag kan föra över en slant via banken.

En fikarast senare visar det sig att den ende närvarande i köket som inte har swish på arbetsplatsen är jag. Jag känner mig förståndig och stolt samtidigt som jag frågar mina kollegor om de tänkt tanken på att bli snuvade på stålar vid ett dataintrång i swishandets värld?

Kontantupproret, en förening som startades av Björn Eriksson, tidigare Rikspolischef och Landshövding, höll i veckan ett seminarium i Riksdagen, något som bl a DN berättade om. Björn och hans vänner kämpar för att vi fortsatt ska kunna betala med kontanter.

Som exempel kunde boende i stora delar av Uppland inte handla med kort efter stormen Alfridas härjningar härförleden.

I Danmark får varken butiker eller krogar vägra att ta emot cash men i Sverige tycks vi vara på väg i helt motsatt riktning då alltfler handlare vägrar att ta emot en tjuga kontant utan i stället vill ha den som kortbetalning där kortutfärdaren behåller en tia i hanteringsavgift. Det är hål i huvudet tycker jag!

I media har vi under de senaste månaderna kunnat läsa om polisens varningar för swish. 

Det handlar om ungdomar som erbjuds ersättning av någon okänd om denne får swisha pengar till ynglingen som sedan får plocka ut stålarna i en bankomat. Det har också handlat om äldre swish-innehavare som plötsligt får en summa på sina konton och sedan blir uppringd och uppmanas swisha vidare pengarna till ett annat nummer.

Att en ung person ser lättförtjänta pengar och inte funderar så mycket över det är en sak. Att en vuxen människa inte anar ugglor i mossen är värre. I båda fallen handlar det om att de berörda med stor säkerhet medverkar till penningtvätt och därmed är att betrakta som ekonomiska brottslingar.

Jag förnekar inte att jag själv ofta betalar med kort när jag shoppar. Dock skulle det inte falla mig in att ta fram kortet för ett småköp för ett par tior. Därför hoppas jag att vi i Sverige kan få till ett liknande regelverk som i Danmark, där butiker inte kan nobba kontanter.

Detta alltmedan mina kollegor fortsätter att obehindrat fortsätter att swisha samt, högst troligt, kommer att hålla någon annan ansvarig om detta beteende på något sätt ställer till det för dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar