3 februari 2019

Schweiz tillåter automatutbildade köra med manuell växellåda!


Läser på den schweiziska nyhetssajten Swissinfo att de som fr o m 1 feb kör upp för att få körkort i landet automatiskt får behörighet att köra ett manuellt växlat fordon även om de bara övningskört med automatlåda.

Myndigheterna har kommit fram till slutsatsen att det snart bara kommer att finnas automatväxlade bilar och att ”problemet” med en växelspak är av övergående art.

Kritiker hävdar bestämt, och jag är benägen att hålla med, att detta väsentligt ökar riskerna i den schweiziska trafiken.

Även om myndigheterna helt säkert har rätt i att folk snart inte kommer att vilja växla manuellt längre så är det de facto något helt annat att köra bil med manuell växellåda.

I mitt fall har jag en egen upplevelse av det omvända.

Med nytaget körkort i början av 80-talet så var antalet bilar med automatlåda starkt begränsat, om inte icke-existerande.

När jag i början av 90-talet kom till USA på semester hade jag därför aldrig kört en automatväxlad bil. Men hur svårt kan det vara?

På väg från flygplatsen i Miami mot Key West kändes det dock helt okej att ratta bilen och jag trodde mig ha förstått hur det fungerade. Åtminstone fram till den punkt under resan då en stor, jag menar amerikanskt jättestor, långtradare kom allt närmare bakifrån.

Jag bestämde mig för att växla ned för att kunna få en smula accelererande kraft från motorn och ställde mig därför, såklart, på bromsen!

Min medpassagerare var nära hjärtinfarkt och än i dag kan jag tänka på att det var otroligt nära den där gången att det skulle ha varit färdigrest och att den sista resan var omedelbart förestående!

Därför kan jag tycka att det är märkligt att man i Schweiz låter människor utbildade på en typ av växellåda faktiskt få framföra ett fordon med annan teknik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar