27 maj 2017

Om datahaverier, uppdateringar och IT-folk

Denna lördag kan det inte vara kul att vara innehavare av en flygbiljett med British Airways. Ett större datahaveri lamslår bolagets flygtrafik över hela världen.

Ja, det där databeroendet tar sig många uttryck. I fallet med det brittiska flygsällskapet så tycks det vara ett plötsligt uppkommet, akut, stopp.

I lilleputtlandet Sverige kan även förutsedda och planerade datastopp ställa till det under orimligt lång tid.

Själv har jag under ett par veckor laddat för att göra en del små förändringar i mitt pensionssparande. Det är så jäkla lätt att man bara låter stålarna som en gång ska bli till överlevnad på ålderns höst låter stå där de står.

Därför har jag pluggat på ett par veckor, vägt för- mot nackdelar och till sist kommit fram till det jag påstår är bäst för mig.

Sagt och gjort! Slår mig ned vid datorn för att omsätta den långsiktiga planeringens förändringar i någon slags verklighet.

Går in på pensionsmyndighetens hemsida.

Möts av beskedet att sajten, under helgen ligger nere i mer än två dygn. Det påstås att det handlar om ”uppdatering.”

Varför just IT-folk tycks tro att deras tillvaro är av större betydelse än alla andra människors är obegripligt.

Hur många är vi som arbetar på arbetsplatser där IT-ansvariga behandlar resten av verksamheten litet hipp som happ och helt godtyckligt? Ganska många tror jag!

Att en uppdatering kan tillåtas ta mer än två dygn, som i fallet med Pensionsmyndigheten, är oacceptabelt. Att avbrottet sker på tid då de flesta människor skulle ha tid och möjlighet att göra nödvändiga pensionsärenden gör inte saken speciellt mycket bättre.

Jag drömmer om en framtid där IT-ansvariga för en dialog med berörda medarbetare och kunder och tänker smart när det gäller planerade dataavbrott så att dessa sker på tidpunkter då så få som möjligt drabbas.

Jag tycks få drömma vidare. Precis som alla British Airways-passagerare som just nu inte kommer någonstans alls och speciellt inte till sina drömmars destinationer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar