30 mars 2016

Om belgare, kritik, service och Kinderägg!

Lyssnar på SR Ekot vars korrespondent Jan Andersson i Bryssel rapporterar om den uppblossande kritik som drabbar ansvariga i Belgien för hanteringen av, före och efter förra veckans terrordåd.

Flygplatsen i Bryssel, Zaventem, kan inte öppnas än på många dagar, polisens kommunikationssystem Astrid fallerade i samband med terroristernas attacker, tips om terroristerna ignorerades och premiärministern vägrar att låta ansvariga statsråd avgå.

Håhåjaja, så otroligt belgiskt, tänker jag! Och så otroligt sannolikt att det skulle kunna hända även i Sverige!

Jag är fortsatt imponerad över den belgiska polisen som vid tillslag lyckats finna misstänkt medskyldiga och viktiga bevis i den pågående utredningen men i övrigt är det en hel del Belgien, och en smula Sverige, över hela terrorsoppan.

Den svenska räddningstjänstens kommunikationssystem, Rakel, har också visat sig vara stundtals opålitligt.

Om en varmvattenberedare i Belgien går sönder så är det ingen lek för den boende. En ny måste beställas, något som kan ta månader innan leverans kan ske. Den gamla trasiga måste rivas och den nya monteras på plats. Här behövs rivningsarbetare, elektriker, montörer och rörmokare. I Belgien lever dessa yrkeskategorier helt separata liv och att synka så att alla finns på plats vid ett givet tillfälle är helt uteslutet och absolut omöjligt. Axelryckningarna är många och ingen av de inblandade hantverkarna tycks ha någon som helst förståelse för att de tillsammans skulle kunna göra stordåd på nolltid, tjäna pengar flera veckor tidigare än i normalfallet och begreppet service är helt och hållet ett okänt begrepp i den belgiska myllan.

Var och en håller på sitt och därför är det troligt att den som t ex mottagit tips från turkiska myndigheter helt sonika låtit bli att delge andra berörda. Samma sak skulle mycket väl kunna hända även här eftersom upprörda röster i annat fall skulle börja hojta om integritetskränkningar.

Därför är det inte alls märkligt att avgångshallen, eller en provisorisk sådan, på Zaventem skulle kunna fixas till pronto. Tvärtom! Om flygtrafiken återupptas på flygplatsen i nästa vecka så kan detta vara ett under värt att skriva hem om! Om man nu bor annorstädes än i Bryssel vill säga!

Att bo i Belgien, eller att resa till landet, är därför litet grann som att köpa ett Kinderägg. Det kan innebära hur många ”överraskningar” som helst. Kanske är det därför som jag, med skräckblandad förtjusning, fortsätter att regelbundet resa dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar