9 mars 2016

Finsk strålsäkerhet strålande!

I förra veckan hette det att cesiumhalterna över Helsingfors var otroligt höga, på samma nivå som i samband med Tjernobyl-katastrofen, fast ändå inte. (Redan då drog jag paralleller med Tage Danielsson osannolika sannolikhetsmonolog!)

Jodå, halterna av cesium var skyhöga men från kärnkraft härstammade de inte, och därmed finsk sisu och basta! I alla fall enligt Finlands strålsäkerhetsmyndighet, lämpligt förkortad till STUK!

Sedan upptäckten har det sökts, letats, kontaktats grannländer och vänts upp och ned på alla tänkbara orsaker till det strålande Helsingfors.

Tills i dag!

Den finska strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar nu att sannolikheten för att strålningskällan står att finna i deras egen byggnad är nästan osannolikt stor! Dock har inte just själva strålningskällan anträffats när dessa bloggrader skrivs. Fast myndigheten meddelar att det är troligt att den finns! Möjligtvis hos ett företag, i samma fastighet som myndigheten själv, som sorterar radioaktivt småavfall.

Om nukleär vetenskap och om kärnkraft kan man tycka mycket, både för och emot. Själv är jag t ex för!

Oavsett vad man tycker så anser nog de flesta att verksamhet som omfattar hantering av radioaktivitet borde övervakas och kontrolleras av en myndighet med anställda som är teoretiskt och praktisk briljanta.

Just i Finland tycks det vara lite si och så med den saken!

Det är möjligt att de anställda på STUK anser sig vara strålande men knappast i den betydelse som de flesta av oss andra skulle finna lämpligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar