20 mars 2016

Obama dollarfjäskar för den kubanska diktaturen!

När kubaner i gistna gamla fiskebåtar lyckas ta sig in på amerikanskt vatten får de per automatik uppehållstillstånd i USA. Anledningen är förstås att de lyckats fly från ett av världens mest odemokratiska länder där ”fria” val påstås hållas och där medborgarna bland 612 kandidater har att välja 612 parlamentsledamöter!

I dag gör den amerikanske presidenten resan i omvänd riktning. Barack Obama väljer dock ett färdmedel som är en smula bättre än en gisten fiskebåt. I och med ankomsten med Airforce One tänker sig Obama att frälsa det kubanska folket allt medan de styrande i Havanna förtjust gnuggar händerna över upptiningen mellan de båda nationerna som Obama ensidigt erbjuder.

I SR Ekot kan vi höra ett intressant reportage med intervjuer av exilkubaner boende i Miami och det är lätt att hålla med Clara Roteta som ampert konstaterar att att Obama inte reser för att kräva fria val eller att de politiska fångarna släpps.

I stället handlar det om att dollartecknen snurrar i ögonen på presidenten vars mandatperiod närmar sig slutet.

Det är lätt att hålla med de som i dag ställer sig kritiska till Obamas Kubabesök. Utan krav på mänskliga rättigheter och verklig demokrati i Kuba så är avslutningen på Barack Obamas tid som amerikansk president inte att sluta på toppen av sin kapacitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar