7 augusti 2015

Om palmolja, orangutanger och hållbart leverne!

Många ICA-handlare, så även ”min”, säljer sedan något eller några år endast ekologiska bananer. Förmodligen tror de att de därigenom tagit sitt miljöansvar och lugnt kan sälja vidare sina övriga produkter som till extremt stor del innehåller det ”vegetabiliska fett” som jag nu tänkte avhandla.

Under torrperioderna ligger brandröken tät över Indonesien och Malaysia. Anledningen är att regnskogen bränns ner för att lämna plats till oljepalmen vars frukter producerar palmolja. Under de senaste fyra decennierna har mer än 30 % av regnskogen i länderna bränts ner.

I ett reportage tidigare i veckan ställer BBC frågan: ”Is Malaysia’s palm oil worth the cost?”

Palmolja förekommer i många margariner, biodiesel, glass, kakor, stearinljus, tvål, kosmetika och en (helvetes) massa andra produkter. Enligt tidningen Råd & Rön innehöll hälften av alla varor i livsmedelsbutiken palmolja år 2012. Palmoljan redovisas dock inte ofta som palmolja utan som ”vegetabiliskt fett.”

Orangutangen är mer än utrotningshotad p g a skövlingen av regnskogen.

”Problemet” med palmolja är större än vad man kan tro. Den är inte bara billig att framställa. Oljepalmen är dessutom upp till 10 % mer produktiv än konkurrerande grödor som raps, sojabönor, och canola.  Därför säger John Raison, forskare vid Australiens vetenskapsbyrå, till BBC att naturen skulle påverkas än mer om oljepalmodlingar blev bannlysta.

Jag undrar om orangutangen uppskattar det uttalandet?

En slags miljömärkning av palmolja finns men i dag är det bara 20 % av världens palmoljeframställning som kan kallas miljövänlig.

”Min” ICA-handlare fortsätter att kränga mängder av produkter med palmolja. Från ICA:s kundtjänst har jag fått veta att endast certifierad palmolja används. Hur i hela fridens namn kan de veta det? På företagets lågpris (ICA Basic) chilinötter döljer de inte ens palmoljan bakom ”vegetabiliskt fett” utan säger som det är! Utan att ange att palmoljan skulle vara "certifierad."

Kan forskningen inte prestera bättre än att vi skövlar djungler, hotar djurarter och lever ett fördärvligt leverne bara för att få lite fredagsmys? Tror att många företag skulle tjäna på att ange på sina produkter att dessa inte innehåller palmolja. Ute i Europa är det många butiker och livsmedelsproducenter som redan begripit och som tydligt märker varorna med att de saknar palmolja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar