30 augusti 2012

Sprutbyten? NIMBY!

Nu närmar sig dagen då huvudstadens sprutnarkomaner ska få börja byta till sig rena verktyg.

Det hela kommer att ske i en barack intill St Görans sjukhus.

DN skriver i dag, inte helt otippat, att grannarna nu börjar oroa sig inför det faktum att mängder av drogmissbrukare dagligen kommer att vistas i närområdet.

I Stockholms Stadshus har en överväldigande majoritet röstat igenom sprutbytesprogrammet. Endast M var emot.

Är det inte hög tid att alla som sympatiserar med JA-sägarna i Stadshuset genast ringer stadens tjänstemän och föreslår lämpliga lokaler i sina egna kvarter?

För det är väl inte så att majoriteten som är för sprutbyten samtidigt är motståndare till att dessa sker vid den egna husknuten? Det skulle ju vara en svårförklarad paradox!

Det är måhända alltför lätt att ha åsikter men en smula svårare att ta ansvar fullt ut för sitt tyckande?

9 kommentarer:

 1. OK. Om jag antar att du är för att det finns sopstationer så antar jag att du själv inte skulle ha något emot att bo granne med en återvinningsstation (med samma logik)? Eller en lågstadieskola, eller en järnväg eller en flygplats osv.
  Eller hur tänkte du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tidigare i mitt liv bott 100 m från stambanan. I dag har jag en återvinningsstation ett kvarter från min bostad. En förskola ligger ett kvarter åt andra hållet. Och f ö bor jag idag under in- och utflygning till/från Bromma. Har inga problem med det. Har dock svårt med tanken på att det skulle vistas horder med drogmissbrukare runt husknuten!

   Radera
  2. OK. Men jag tolkar ditt inlägg som att människor i allmänhet som INTE vill bo nära en motorväg omöjligt kan vara FÖR att motorvägar ska finnas. Eller?

   Radera
  3. Jag är för vägbyggande. Bor ca 50 m från en livligt trafikerad genomfartsled. Det är lite skillnad på återvinningsstationer och vägar jämfört med tunga missbrukare. Lite som att jämföra äpplen med pölsa!

   Radera
 2. Jens

  Kan du visa på en enda rapport eller nyhetsartikel som visat att narkomaner som besöker kliniker för sprutbyten har trakasserat grannar till verksamheten? Ditt resonemang är exakt samma populistiska skrämelspropaganda som när man ska starta avvänjingskliniker för missbrukare, boenden för människor med allvarliga psykiska problem etc.

  Jag skulle inte ha några som helst problem med att bo granne med en fastighet där sprutbyten äger rum, hem för psykiskt funktionshindrade etc. Däremot skulle jag inte vilja ha trångsynta grannar som snackar om "horder" om människor, känns retoriken igen från sd-propagandan om invandrare? Narkomaner är människor som du och jag Jens. De är inga monster som bara vill förstöra. Och de är inte dummare än att de ser till att inte förstöra för grannar när de ska få sina eftertraktade rena sprutor. Det är väl därför du inte kan hitta NÅGON artikel som ger stöd för att grannar verkligen skulle bli trakasserade.

  Rädsla kan ta fram det sämsta hos människor. Det botar man med fakta och kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du visa någon enda rapport som visat att narkomaner INTE åstadkommit problem i samband med sprutbyten? ”De är inte dummare än…” tyder på att du anser att en knarkare har gott omdöme!?! Tillåt mig småle! Varför knarkar han/hon i så fall? Jag vet bara att en tung drogmissbrukare, i de allra flesta fall, måste stjäla för stora summor för att finansiera sitt missbruk.

   Radera
 3. Skulle du säga ja till en öppen anstalt i ditt område då?

  Frågan är ytterst aktuell eftersom öppna anstalter kommer behövas om man skall fortsätta jaga missbrukare med rättssystemets hjälp istället för sjukvårdens hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, en öppen anstalt vore finfint! Dock är det inte JAG som ska tipsa om lämplig plats i mitt närområde. Det är DU och andra JA-till-sprutbytesprogram-sägare som ska erbjuda er service. Låt oss vänta och se vad som sker på de västra delarna av Kungsholmen. Jag är inte säker på att stölderna inte kommer att öka lavinartat eller att de sociala problemen inte blir svåra!

   Radera
 4. Missbrukare, även narkomaner, kan ha gott omdöme. I allmänhet. De kan dessutom vara goda människor. Ofta är de ganska snälla. Men i ett avseende så hade de bevisligen dåligt omdöme. På ett område. Men människan är ju ganska komplex. Och även om man är dålig eller oduktig på ett område så kan man ju vara väldigt bra på andra. Om förståelsen sträcker sig ända in på den egna husknuten är väl däremot inte allom givet.

  Jag har något svagt minne av stor uppståndelse på Lidingö för många år sedan. Där man skulle anlägga en klinik eller mottagning eller liknande för "svagpresterande" individer. Ungefär. Och ramaskri från grannarna. En av de mer högljudda var aktiv i någon av de stora "godhets organisationerna", vilket förstås gjorde saken spännande medialt. Tyvärr har jag glömt vem det var och vilken organisation.

  SvaraRadera