4 augusti 2012

Kjöller, RFSL och KD har fel om blodgivning!

Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, brukar falla mig på läppen med sina alster. I dag är dock undantaget som bekräftar regeln.

Efter mitt blogginlägg i går där jag ifrågasatte RFSLs synpunkter om 12 månaders karenstid, för män som har sex med män, när det gäller blodgivning så fick jag ett stort antal kommentarer.

De flesta lika opålästa som Hanne Kjöller i dag visar sig vara!

Hanne skriver helt riktigt att ”problemet med hiv är att det kan ta ett par månader för kroppen att utveckla antikroppar” och att det därför behövs en karenstid.

Jag har aldrig ifrågasatt detta!

Vad Hanne och många andra tycks ha missat är att det dock finns en karenstid även för de som inte är ”män som har sex med män”.

Utan att veta ett enda dugg om Kjöllers sexliv så är det faktiskt så att det finns en karenstid på 3 månader för alla som inte faller under bögars årskarens.

3 månaders karens avser de blodgivare som haft en ny sexpartner. Kolla gärna www.geblod.nu.

3 månader fyller kravet som Hanne Kjöller har på ”ett par månader”!

Att män som har sex med män måste vänta 12 månader är därför ingenting annat än en djupt diskriminerande regel!

Tillagt söndag 12 aug: I dag meddelar även KD att de vill ha kvar 12 månaderskarensen. Det var ju inte otippat. För att blidka bibelbältet i Småland gör Göran Hägglund bara som förväntat. Det blir inte mindre diskriminerande för det!

Annie Lööf har rätt medan Hanne Kjöller, KD och RFSL har fel!

2 kommentarer:

 1. 1. Donera blod≠ mänsklig rättighet
  2. Förekomsten av hiv är minst 50 gånger högre i gruppen homosexuella män.

  Mao är det rationellt att homosexuella har en karenstid på 12 månader.

  Bloddonation är till för mottagarna, dvs de som t ex drabbats av en olycka. Skall dessa riskeras att drabbas av en kanske ännu värre olycka bara för att en grupp väljer att känna sig kränkta eller diskriminerade?

  Bevisbördan ligger i det här fallet hos de homosexuella; visa på att HIV-spridningen inom gruppen går ner till jämförbara nivåer med övriga samhället så kan frågan om borttagen karenstid säkert bli aktuell. Men inte förr, ingen vill ju få HIV liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ALLA har 3 månaders karens efter att ha haft sex med en ny partner. På 3 månader hinner hiv-viruset visa sig. Det är ju inte så att hiv-viruset hos "män-som-har-sex-med-män" tar längre tid på sig innan det blir påvisbart!
   12 månaders regeln är homofobisk diskriminering!

   Radera