14 augusti 2012

Festivalarrangör med proteinbrist?

Festivalen Way out west i Göteborg, som just avslutats, skapade turbulens genom att meddela att det endast skulle säljas vegetariskt käk inne på området.

Tidningen GT tog saken i egna händer och delade ut korvar och köttbullar utanför entrén. För detta tilltag får de nu pisk av arrangörerna och ett kastande av okvädningsord pågår mellan parterna.

En musikfestival som lockar storpublik med fina artister borde rimligen inte fördöma icke-vegetarianer. Åtminstone inte om de vill ha publik ur den gruppen.

Oavsett om skälen till köttvetot som angavs av arrangörerna sades vara miljömässiga så verkar det som om det är en trend att exkludera folk från evenemang. Pride i Uppsala förbjöd t ex liberaler i sin parad för ett tag sedan.

I fallet med Way out west väljer jag att tolka köttförbudet som ett bevis för vegetarianers inneboende vilja att fördöma de som väljer annan mat på bordet. Undrar förresten vad festivalsponsorerna Telia, SJ, Metro, Sony m fl tycker om matbråket?

Arrangören Lugers presschef Joel Berg frågade i går GT, via Twitter, om de även har för avsikt att dela ut ”hakkors-pins och huvudkåpor” utanför området när en kommande antirasistgala arrangeras.

Vid ett första påseende är det lätt att avfärda Berg som en mindre begåvad presschef. Fast vid närmare eftertanke så är idén kanske inte så dum! Det skulle i alla fall vålla en minst lika rejäl debatt som den pågående om korvar och köttbullar.

Debatter och samtal behövs liksom valfrihet och värnande av yttrandefriheten.

Det minsta man kan begära är att de som vill ha en köttbit på en musikfestival sannerligen borde kunna få det utan att mötas av pekpinnar. Köttdebatten borde föras i andra forum än på en musikfestival där just artisterna borde få vara i strålkastarskenet i stället för proteinfattigt käk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar