3 augusti 2012

RFSL blodfattigt motsägelsefullt

Centerns partiledare Annie Lööf säger till SR Ekot att hon vill att den karenstid, avhållsamhet från sex under minst ett år, som råder för homosexuella män att lämna blod borde ses över.

Hon anser att karenstiden är djupt diskriminerande!

Bra Annie!

Jag har själv i flera blogginlägg ifrågasatt varför regeln finns!

Förvånande nog går Ulrika Westerlund, RFSLs förbundsordförande, till motangrepp.
Hon påstår att förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre bland bögar än bland befolkningen i sin helhet.

Statistik kan vridas och vändas på lite hur som helst.

Själv trodde jag att smittspridningen bland heterosexuella ökar i världen medan den bland homosexuella visar en vikande kurva.

Det påstår i alla fall Smittskyddsinstitutet på sin hemsida och jag väljer att tro på dem i stället för på Ulrika Westerlund.

Det är inte utan att jag får en smula dålig smak i munnen och därför funderar på om RFSLs utspel återigen har med politik att göra. Med tydlig vänsterprofil tycks det som om RFSL går till motangrepp just för att det är en borgerlig politiker som vill förändra gällande reglemente.

Jag undrar vad Ulrika hade sagt om det varit herrar Sjöstedt och Löfven som ställt det helt rimliga kravet på slopande av en diskriminerande regel?

RFSL borde självklart att hyllat Lööf för förslaget! Alternativt krävt 12 månaders celibat för ALLA blodgivare. Samt förklarat hur vården ska bedrivas utan blodbanker!

20 kommentarer:

 1. Hej ! Måste man öka risken överhuvudtaget för befolkningen av solidaritetsskäl gentemot homosexuella. Har Sveriges ministrar tappat vettet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har ju inte begripit! Smittspridningen ökar bland heterosexuella! Det handlar inte om några slags solidaritetsskäl! Om du tror att det alltid är riskfritt med heterosexuell oskyddad sex så är du illa ute......

   Radera
  2. Om jag går på en "bastuklubb" på Södermalm och har oskyddat sex med män i mörka rum så är risken att jag får HIV betydligt större än om jag går på ett danshak och träffar olika kvinor att ha sex med. Det kan du väl hålla med om?

   Radera
  3. Nja, jag vet inte det. Varför alls ta risken? Om bara en av 100 kvinnor på ditt danshak är smittad och du väljer henne till ditt one-night-stand så är du lik förbaskat rökt!

   Radera
  4. Jag fattar det. Men nu pratar vi ju om statistiska risker och jag försökte exemplifiera. Utifrån det så har jag givetvis rätt.

   Radera
  5. Så du menar att du gör statistiska kalkyler strax innan du ska kopuelera med någon? Det är tur att vi alla är så olika.....

   Radera
 2. Fast RFSL-representanten säger inget om ökning av HIV, bara om hur stor andel av olika grupper som är bärare.

  SvaraRadera
 3. Även om det minskar kan det fortfarande vara 80 ggr högre.

  Men i vilket fall borde alla testas och därefter förpliktigas att inte ha oskyddat sex alldeles oavsett vem man sätter på.

  SvaraRadera
 4. Fegis som inte vågar lägga ut mitt inlägg utan bara som en av en händelse korrigerar din text!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry Gunnar! Trodde du informerade mig om att jag, av misstag skrivit 80% i stället för 80 ggr. Insåg inte att det var viktigt för dig att få cred för det! Rättade därför min text så att den nu är korrekt!
   Jag bockar å bugar!

   Radera
 5. Hiv är 80 ggr vanligare bland män som har sex med män....
  Är du villig att chansa?
  "I den här frågan håller nämligen RFSL med Socialstyrelsen om att karenstiden behövs. RFSL ser att förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre i gruppen män som har sex med män jämfört med befolkningen i sin helhet."
  SR ekonyheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu ja! Och endast i Sverige! Det låter som om du bor i Nordkorea utan möjlighet att träffa personer som någon gång besökt ett annat land.....

   Radera
  2. Med reglerna gäller ju just nu i Sverige. I framtiden kan det ändras, men det är som sagt i framtiden.

   Radera
 6. Haha, det låter ungefär som att 80 % av den homosexuella befolkningen skulle ha hiv! (vilket jag tror de flesta fattar inte är fallet)

  Regeln är diskriminerande eftersom det tar TRE månader att säkerställa att man inte har eller har hiv efter senaste ligget - så då borde ju regeln vara TRE månader för alla (att vara straight är knappast en garanti).

  Att ge män som har sex med män ETT ÅR är inget annat än ett spel för gallerierna. Egentligen vill man inte ha deras blod men har hittat på den regeln som ett sätt att få det att se bra ut på papper.

  SvaraRadera
 7. Om vi inte bara filosoferar utan tittar på statistiken från smittskyddsinstitutet ( http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/hivinfektion/ ) ser man att under 2011 så var "Av samtliga rapporterade fall hade 345 (74 procent) smittats utomlands och av dessa var 84 procent (291 fall) födda utomlands.". Dessutom "107 av alla fall (23 procent) rapporterades ha blivit smittade i Sverige varav majoriteten, 63 fall (59 procent), var män som smittats genom sex med män ".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt! Var de "80 gånger fler" som angavs av RFSL kommer är därför svårbemästrat att förstå. Och alla heterosexuella homofober borde dra sina fördomsfulla öron åt sig!

   Radera
  2. Du kan ju fundera på om 59% av befolkningen är homosexuell!

   Radera
  3. Nej, det tror jag inte att de är. Däremot är det intressant att 41% av de nysmittade är något annat än homosexuella. Det lär nog få även de svenska siffrorna att närma sig världsstatistiken som säger att den heterosexuellt överförda smittan stiger till skillnad från den homosexuella diton. Dessutom, och sannerligen inte minst, tror jag att mörkertalet bland heterosexuellt förvärvad hiv-infektion är gigantiskt. Jag tror att homofoberna inom en snar framtid kommer att få en hel del att fundera över. Tills dess hoppas jag att även homosexuella tillåts lämna blod under samma villkor som heterosexuella!. Det kommer att behövas inom vården!

   Radera
 8. Jag skiter i om du känner dig diskriminerad. Jag vill inte ha HIV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag heller inte att det finns särskilt många som vill. Å framför allt handlar det inte om vilket kön en blodgivare väljer att älska!!!!!

   Radera