10 augusti 2012

Kuba förtjänar varken turister eller kramar!

I dagens DN berättar Aron Modig, ordförande i KDU, för första gången sedan hemkomsten om de minst sagt omtumlande dagarna på Kuba.

Vi får bl a veta att Modig inte minns något av den bilolycka där den kubanska regimkritikern Oswaldo Payá omkom.

Modig berättar vidare att han insåg att ingen visste var han var när han sattes på ett flygplan eskorterad av poliser. Han transporterades, utan att få se färdvägen, till en villa omgärdad av murar. Han förhördes, och skälldes ut, under fem dagar och fick bo i ett rum utan något annat än en säng.

Inför, den nu välbekanta, presskonferensen utrustades han med nya byxor och skor för att han måste "se snygg ut". Presskonferensen har vi hört delar av. Bl a en tolk som återger Modig när han säger sig erkänna att han brutit mot lagen genom att träffa Payá.

Modig säger i dag till DN: "Jag åkte dit för att i all välmening bidra till ett friare Kuba men blev fängslad och förhörd. Så behandlas kubaner varje dag."

Samtidigt oroar sig Modig självklart för sin spanske kollega Ángel Carromero som fortsatt är på Kuba utan att någon vet vad som händer med honom.

Den kubanska regimen förtjänar omvärldens fördömande!

Är det inte hög tid att även de mest förhärdade Kubakramarna nu börjar dra öronen åt sig?

Journalisten Stina Dabrowski brukar ta tillfället i akt och gång efter annan lovprisa den västindiska diktaturen. Artisten Timbuktu gjorde detsamma ifjol när han i Sveriges Radios "Musikhjälpen" berättade om hur fantastiskt bra det hade varit på ön när han besökte den.

De svenska charterarrangörerna, bl a Ving och Apollo, fortsätter att kränga resor till Castroklanens ö, där sjukvård och skola är gratis men på bekostnad av frihet och möjligheten att uttrycka annat än regimens åsikter.

Att svenskar väljer Kuba som semesterresmål är minst sagt märkligt.

Vings gamla reklamslogan "Känslan sitter kvar länge" kan få en helt oväntad innebörd i samband med en resa till Kuba!

4 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Hoppas du läser ibland Cuba bloggen jag tipsar om.

    SvaraRadera
  2. Nu är det faktist Aron Modig tolkar tolken och det är fullt tillåtet för turister att träffa oppositionspolitiker.
    Det är däremot inte tillåtet för turister att sponsra politiker eller politiska partier.
    Hurvida chaufförens körkort var indraget eller ej har inte den Spanska regeringen lyckats reda ut ännu.
    (45 trafikförseelser i spanien)

    SvaraRadera
  3. Det är inte ett dugg underligt att Kuba intresserar sig för en utlänning som är där för att stödja en rörelse som vill störta statsskicket.

    Det hoppas jag att Sverige också skulle göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv hoppas jag att Sverige fortsätter att vara ett öppet land som fortsätter att stödja kampen för demokrati i diktaturer.

      Radera