4 mars 2011

Kvällstidningsspråk är blaha-blaha!

Expressen införde för ett bra tag sedan en frågespalt dit läsarna kan ställa frågor och ha synpunkter om tidningens innehåll. Bra!
Mindre bra är att svaren från tidningen, till 99 %, är skrivna i en aggressiv försvarsposition där läsaren utmålas som ett gigantiskt pucko!
Enough!
I dagens Expressen ifrågasätter läsaren Mats Ericsson det taskiga journalistiska språket där kommateringsregler används fel och där orden och och men används som förstaord i meningar.
Tidningens språkvårdare Lotta Cramne går ner i, den tidigare nämnda, försvarsställningen och utmålar Mats som mindre vetande. Lotta utdelar en rejäl käftsmäll och uppmanar Mats att läsa på i ”Svenska språkregler”!
Själv är jag skyldig att följa Språklagen (2009:600) på mitt arbete. Där står bl a:  ”Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.” JAG VET att Expressen inte är "offentlig verksamhet" men det hindrar mig inte från att dra jämförelser!
Det vore kul om Expressen i sin frågespalt, åtminstone någon gång emellanåt, kunde göra en praktfull, ursäkta språket, jävla jättepudel. Då kanske mitt intresse som läsare skulle kunna vara något större än i dagsläget.
Men tyvärr skulle väl Lotta avfärda även mitt lilla inlägg samt påtala mina språkliga brister. Suck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar