3 februari 2011

Att reglera är sossefasoner Maud!

På DN Debatt skriver i dag Centerpartiets ledare Maud Olofsson om att hon vill ”reglera” elbolagens prissättning.

I ett annars bra skrivet inlägg med många vettiga synpunkter reagerar jag starkt på just ”reglera”. Det skapar sossevibbar och påminner mig om en inskränkt tid som vi röstade bort för dryga fyra år sedan.

Att stoppa, hindra, förbjuda och reglera är ju sossarnas hemmaplan!

Jag tycker att Maud motsäger sig själv i inlägget eftersom hon dels pratar om sitt partis värderingar om frihet, öppenhet och respekt för individen och dels vill ”reglera”.
Centerpartiet vill ju gärna, precis som sina allianspartners, gynna företagande och konkurrens för att på så sätt låta individen få bästa möjliga produkter till bästa möjliga pris.

Elmarknaden och de monopolliknande energiföretagens roll borde utredas och ifrågasättas. Genom att göra det möjligt med större konkurrensutsättning, elnätet är t ex inte konkurrensutsatt,  borde det vara möjligt att pressa priserna på energi.

Maud hävdar att hon med sin föreslagna reglering vill ”skydda alla hushåll som inte gjort ett aktivt val” när det gäller avtal och elleverantör. Ursäkta, men det tycker jag är att idiotförklara oss konsumenter. Möjligen skulle det behövas en ny informationsinsats som gör att elkunder, som hittills varit passiva, väljer att ta en mer aktiv roll i sina egna liv.

Livet är fullt av val och nu har vi valt en regering som vill ge oss mer frihet och fler valmöjligheter. Lev upp till det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar